FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
A petíció részletei

A Balaton nemzeti kincs!
Petíció kezdeményezoje: polgarinfo, Eddigi aláírók száma: 605
Badacsonytomaj Város képviselőtestületének, Sall Csaba alpolgármester az Info Rádiónak tett nyilatkozata alapján.


Előzmény

Badacsonytomaj tiltakozó levelet írt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak, mert az a Badacsony hegyre tervezett kilátó megépítésére elnyert uniós támogatás odaítélése után, az építkezés megkezdése előtt kezdeményezte a hegytető fokozottan védett régészeti lelőhellyé nyilvánítását. Sall Csaba kifejtette, a balatoni települések többségével ellentétben Badacsonytomaj azért nem kíván a világörökség részévé válni, mert már számos hátránya származott abból is, hogy kiemelt természetvédelmi területen fekszik, és kiemelten élvezi az örökségvédelmi hivatal figyelmét. Badacsonytomaj legfőbb sérelmei közt említette, hogy a település bevásárlóközpontjának megépítése, és a Balaton körül több nagy beruházást tervező SCD csoport által tervezett szállodaépítés is azért csúszik 1-1,5 évet, mert az örökségvédelmi hivatal feltárásra kötelezte a beruházókat. (Magyar Nemzet, 2009. február 19.)

Tiltakozás

A petíció aláírói tiltakoznak az ellen, hogy egyes emberek szűklátóságuk és egyéni önző anyagi érdekeik alapján megpróbálják megakadályozni a Balaton, mint környezeti egység és ezzel együtt a Badacsony világörökséggé nyilvánítását. A jelenlegi képviselőtestület - ha valóban közös az állásfoglalásuk ebben az ügyben - folytatja annak a gyönyörű tájnak a tönkretételét, ami megkezdődött a bányászattal, folytatódott szocializmusban, majd sok esetben a rendszerváltás után is. Az alpolgármester jelen nyilatkozata lenyomata az egész magyarság kultúr- és természeti kincseinek tönkretételének.

 • Mert a nyilatkozó elhallgatta a kilátó építésével felmerülő kifogások valódi okát, a megnagyobbított alapozás miatti régészeti feltárás célja egy feltételezett ősi vár maradványai, ami fontos közérdek.

 • Mert ennek a vidéknek a fő arculatát a szőlő és bortermelés, bor és az ökoturizmus, a minőségi falusi vendéglátás, a tanösvények, a geológiai látnivalók, a hagyományos értékek bemutatása kell, hogy képviselje, nem a monumentális betontömbök, és ezen igények kielégítését szolgáló táj és környezetrombolás.

 • Mert egy ilyen beruházás okozta környezeti katasztrófa visszafordíthatatlan.

 • Mert a Balaton nem egy nagyobb úszómedence, ahogy egyes befektetők képzelik, hanem egy élő csoda.

 • Mert ez csak a nagytőke és kiszolgálóik érdeke, nem a badacsonyiaké!

 • Mert a nagyberuházások összes haszna a befektetőké lesz és nem az itt élőké.

 • Mert az ehhez kapcsolódó kommunális beruházások anyagi, környezetvédelmi terhei a közösséget fogják terhelni, nem a beruházókat.

 • Mert valódi adóbevételt nem jelent, ezek a cégek könyvelési trükkökkel minimalizálják az iparűzési adók mértékét.
 • Mert idénymunkát, és az itt élők kizsarolását szolgálja, a minimálbér nem ad rendes megélhetést az embereknek.

 • Mert jelentős környezeti károkozással, a szemét és hulladékhegyekkel ellehetetlenítik az itt élőket és az ide látogatókat, majd az ezekkel okozott kár enyhítése is az itt élők zsebét terheli.

 • Mert lehetetlenné teszik a hagyományos szőlőművelést fejlődését.

 • Mert az ingatlanspekulánsok egyre nagyobb területeket akarnak majd kivonni a legjobb dűlőkből, legjobb adottságokkal rendelkező területekből.

 • Mert tönkretennék a nyakló nélküli, elvtelen, az „ingatlanfejlesztés” ürügyén a múlt és a jelen természeti és épített emlékeit.

Önök a Badacsonytomaji Önkormányzat képviselői már többször is bebizonyították, hogy nem látják a helyes irányt, a túlzott központosítási törekvéseikkel, az itt élő többség életterének erőszakos megváltoztatási kísérleteivel, a nagyravágyással, amivel egy nagyhagyományú községet rothadó, szegény várossá változtattak csak az egyéni ambícióik miatt. Bízom abban, hogy ezúttal bölcsességük felülmúlja nagyravágyásukat és belátják, hogy ez a nyilatkozat nem Badacsony lakóinak érdekében, hanem a beruházó cég és kijáróinak javára történt.

Aláírásunkkal kifejezzük tiltakozásunkat e felelőtlen döntés ellen, mely Magyarország eme ősi és páratlan kincsét kívánja feláldozni rövidtávú érdekekért a pénzhatalom oltárán.


Kérjük, csatlakozzon a tiltakozó aláírásgyűjtéshez a www.polgarinfo.hu címen a Petíciók menüben, és a fenti tiltakozást küldje tovább a polgarmester@btomaj.axelero.net drótpostacímre is.

Cságoly Péterfia Béla
cspb@polgarinfo.hu

Polgár InfoAláíró neve Aláíró e-mail címe Település
Aláíró megjegyzése

Megnézem az eddigi aláírókatMegnézem az eddigi aláírókat
 
 
Opciók

 Nyomtatási kép Nyomtatási kép

 Elküldi egy ismerosének Elküldi egy ismerosénekRSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio