Nyugaton bérlakást kapnak a hajléktalanok
Dátum: 2007. October 21. Sunday, 09:50
Rovat: Életmód


Az utcai hajléktalanság két éven belüli felszámolását kéri az Európai Unió törvényhozóitól a Hajléktalanellátó Szervezetek Európai Szövetsége. A FEANTSA leginkább a téli krízistervek kidolgozását sürgeti, a fagyhalál ugyanis a fedélnélküliek közül szedi a legtöbb áldozatát. A szervezet kutatóintézete által készített vizsgálódásból kiderül: több mint 3 millió hajléktalan él Európában, 15 millióra tehető azok száma, akik rossz vagy nem megfelelő lakáskörülmények között élnek.


Mintegy hatezer hajléktalan él az utcán hazánkban, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium azt ígéri: nekik is találnak megfelelő szállást a téli hónapokra. Ha szükséges, 1200 embert időszakos szállásokra küldenek. A kormány is lépett, ám ez a hajléktalanügyi miniszteri megbízott, Vecsei Miklós lemondását eredményezte. Véleménye szerint ugyanis nem megoldás a bázisszállások kialakítása. Tiltakoznak a szociális törvény módosítása ellen az érintett szervezetek is: a Tízek Tanácsa szerint súlyosan sérti az emberi méltóságot a kormány által kitalált új ellátó forma.

Új lakás, új élet

A Menhely Alapítvány igazgatója, Kártyás Irén a FigyelőNetnek elmondta: a meglévő szálláshelyek színvonalának emelésére kellene koncentrálni, csökkentek ugyanis a támogatások, a lakhatás pedig még mindig súlyos probléma. Giczy Gellért, a szaktárca főosztályvezető-helyettese úgy véli: az ideiglenes szállásokon élők fele új életet kezdhetne, megfelelő segítséggel akár lakáshoz juthatnának. 2008-tól évente 100 állami tulajdonban lévő lakással segítik a fedélnélkülieket, összesen 500 család kaphat otthont. A hajléktalanokra évente összesen mintegy nyolcmilliárd forintot költ az állam.

A lakhatás körülményeinek javítása lenne a jó út, nem pedig a bázisszállások létrehozása – véli Szemerédy Zsolt, a debreceni ReFoMix Kht. ügyvezetője. Mint elmondta, Németországban például az emberek 60 százaléka bérlakásban él, nálunk az ingatlanok 90 százaléka magántulajdonban van, mindössze a lakások öt százaléka önkormányzati bérlakás (Budapesten 90 ezer ilyen). A szakember abban bízik: hamarosan módosítják a törvényt.

Kilátástalanságban élni

A fővárosban élő 59 éves Anna művészetet tanult, volt rendes tanári munkája, majd hirtelen minden kiszaladt a kezéből, elvált, egyedül maradt, nem tudta fenntartani a lakást, amelyet egy vállalkozó vett meg annak fejében, hogy átvállalja az adósságát. Lakása, pénze sem maradt. Rokonai vidéken élnek, de oda nem mehetett – mindenki elutasította. Mint a FigyelőNetnek elmondta, aluljárókban él, este pedig a női szállásra megy, ha éppen nincs hol meghúznia magát. Sátorba biztos nem menne, szerinte az a vég, hiába nevezik a hozzáértők átmenetinek, nem jelent ideiglenes megoldást sem.
Kálmán viszont tavasszal és nyáron szívesen beköltözne egy olyan sátorba, amelyik zöldövezetben van, nem pedig valamelyik belvárosi udvarban. Jelenleg a Nyugati pályaudvar környékén él, papírt gyűjt, kéreget, éjszaka pedig a Menhely Alapítványnál húzza meg magát. Véleménye szerint a legnagyobb gond az alkoholistákkal van, náluk nem lehet tudni mi a fontosabb: legyen fedél a feje felett vagy bor a kezében. Ha nincs utánpótlás, indulatosak, enni nagyon keveset esznek, tisztálkodni pedig hetente járnak el. Ők Budapest szégyenfoltjai – teszi hozzá Kálmán.

Vidéken valamivel jobb

Amíg a fővárosban élő hajléktalanok több mint fele a lakástalanságát családi konfliktusok következményének tartja, a vidéki városokban többen vannak azok, akik gazdasági okok, vagy az intézményes gondoskodás megszűnése miatt lettek hajléktalanok – derül ki a Budapesti Módszertani Szociális Központ kutatásából. Pécsett a legidősebbek – átlagosan 48 évesek –, Nagykanizsán pedig a legfiatalabbak – átlagosan 41 évesek – a hajléktalan emberek. A nők aránya Debrecenben a legmagasabb, Székesfehérváron valamint Kecskeméten a legalacsonyabb.

Székesfehérváron a héten adták át a félmilliárd forintból megépült nappali szolgáltató központot. Becslések szerint mintegy 180 hajléktalan keresi majd fel a centrumot. Ott egyébként háromszáz fedélnélküliről tudnak, közülük 200 az utcán él, 80 százalékuknak nincs munkája. A szolgáltató ház nekik nyújt majd széleskörű tájékoztatást, munkát azonban maguknak kell majd találniuk.

Az ország második legnagyobb városában, Debrecenben mintegy 800 hajléktalan él, közülük 150-en az utcán. A 2002-től működő ReFoMix Kht. 300 embernek tud rendszeresen szállást biztosítani, zord időben pedig két fűthető konténert is bevetnek. Senkit nem hagyunk az utcán – hangsúlyozza a FigyelőNetnek Szemerédy Zsolt ügyvezető.
 
FN 


A cikk tulajdonosa: Polgár Info
http://www.polgarinfo.hu

A cikk webcíme:
http://www.polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=9228