Szekeres az iraki hatóságok feladatának tartja a kurd terroristák leküzdését
Dátum: 2007. October 20. Saturday, 22:05
Rovat: Belföld


Szekeres Imre védelmi miniszter szerint nem a törököknek, hanem az iraki helyi hatóságoknak és az Irakban állomásozó koalíciós erőknek kellene felszámolniuk a terrorista bázisokat Észak-Irakban.A magyar politikus annak kapcsán nyilatkozott erről szombaton az MTI-nek, hogy az elmúlt napokban Törökországban tárgyalt, s megbeszélései során sok szó esett a kurd gerillák elleni esetleges észak-iraki török katonai fellépés kérdéséről. Az ankarai parlament a héten engedélyezte, hogy a török erők a kurd támaszpontok felszámolása érdekében szükség esetén átlépjék az iraki határt. Szekeres még csütörtökön az MTI-nek elmondta: Magyarország határozottan elítél mindenféle terrorista cselekményt, így a Kurdisztáni Munkáspárt (PK) terrorakcióit is, de nem tartja célravezetőnek a terrorizmus elleni harcban, hogy a török hadsereg iraki területre vonuljon be. Szombati telefonos nyilatkozatában pedig mindezt azzal egészítette ki, hogy a török államnak természetes igénye állampolgárainak megvédése, ami akkor lehetséges, ha az iraki helyi hatóságok és az Irakban állomásozó koalíciós erők felszámolják a terrorista bázisokat Észak-Irakban.
 
Emlékeztetett, hogy az elmúlt napokban az iraki miniszterelnök-helyettes is Ankarában járt, s a politikus erre határozott ígéretet tett. Szekeres elmondta, hogy jövő héten, a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek hollandiai tanácskozásán ismertetni fogja ezt a magyar álláspontot. Egyben hozzátette: azt tapasztalta a török kormány vezetőivel folytatott megbeszélésein, hogy ők maguk is csak a legvégső esetben kívánnak élni a parlamenti felhatalmazással, s számukra is az a jó megoldás, ha az észak-iraki hatóságok és a koalíciós erők maguk számolják fel a bázisokat.
 
Ugyanakkor - mint mondta - érzékelni lehet, hogy a török társadalom részéről nagy nyomás nehezedik a kormányra, hiszen például csak az elmúlt héten 13 török katona esett áldozatul terrorista merényleteknek. Végül arra a kérdésre, hogy a NATO - melynek mind Magyarország, mind Törökország tagja - vajon tesz-e valamit ebben az adott kérdésben a törökök megsegítésére, a magyar védelmi miniszter elmondta: a NATO csak katonai felkészítő és kiképző feladatokat vállalt Irakban, így ő nem tartja valószínűnek, hogy testületileg fellépne Irakban a terrorista bázisok ellen.

MTI

MTIA cikk tulajdonosa: Polgár Info
http://www.polgarinfo.hu

A cikk webcíme:
http://www.polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=9213