Katasztrófahelyzet a magyar határon
Dátum: 2017. July 06. Thursday, 15:35
Rovat: Belföld


Tavaly ötmillió órát töltöttek túlszolgálatban a magyar honvédek. A szakértők szerint a túlfeszített igénybevétel oka, hogy a kormány évek óta halogatja a hadseregreformot, és nem veszi figyelembe a honvédség valós teljesítőképességét.


Elképesztő a magyar katonák leterheltsége – ez derül ki a honvédelmi miniszter által kedden közölt adatokból. Simicskó István honvédelmi miniszter egy parlamenti írásbeli kérdésére válaszolva közölte: tavaly 5 millió órát töltöttek túlszolgálatban a honvédek.
Elsősorban azért kellett túlórázniuk a katonáknak, mert a kormány 2015 őszén szinte a teljes hadsereget a déli határra rendelte. 2016 januárjában még „csak” 203 ezer órával dolgoztak többet, majd júliusra ez felkúszott 527 ezerre, idén januárban pedig már elérte a 877 ezret. A Magyar Nemzet szerint ezt úgy oldották meg, hogy a kerítésnél járőröző honvédek napi 12 órát dolgoztak, többségük még a hétvégén sem térhetett haza a családjához pihenni.
Pedig a hadsereg határvédelmi bevetését elrendelő, 2015-ös törvény beterjesztésekor biztonságpolitikai szakértők fölhívták a figyelmet: nincs olyan állapotban a rendszerváltás óta folyamatosan karcsúsított honvédség, hogy ellássa a feladatot. Jelentős a létszámhiány, pedig az Országgyűlés az utóbbi években kétszer is emelte a keretet, tavaly decemberben 31 ezer főben jelölték ki az ideális létszámot, amit még kiegészítene 8000 főnyi önkéntes tartalékos. A legutolsó hivatalos adat szerint azonban a Honvédelmi Minisztérium éves átlagos állománya 23,7 ezer volt, amiben benne vannak a tárca dolgozói, közalkalmazottak, tábornokok, tisztek is. 
Bár a kormány 2015-ben elindította a bérfejlesztést a hadseregnél, az állandó túlóráztatás nem teszi vonzóvá a fiatalok körében a szolgálatot. Ráadásul a túlórákat is egyre kevesebb pénzzel ellentételezték: míg 2016 első felében 2,5 ezer forint járt egy pluszóráért, idén már csak 2,2 ezer. Simicskó István közlése szerint 2016 januárja és 2017 májusa között a túlóráztatás 18 milliárd forintjába került az adófizetőknek.
 
InfoRádió 


A cikk tulajdonosa: Polgár Info
http://www.polgarinfo.hu

A cikk webcíme:
http://www.polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=114675