Vita robbant ki az iszlám óvodákról készülõ tanulmánnyal kapcsolatban Ausztriában
Dátum: 2017. July 06. Thursday, 14:35
Rovat: Külföld


Vita robbant ki Ausztriában az iszlám óvodákról készülő tanulmányról, a vádak szerint a megrendelő külügyi és integrációs tárca politikai célokkal manipulálta a tanulmányban leírtakat.


A minisztérium számára Ednan Aslan, a bécsi egyetem iszlám vallástudományi intézetének professzora készít átfogó tanulmányt őszig az ausztriai iszlám óvodákról. 
    A Falter című lap a hét elején azt írta, hogy Aslan tanulmányát a külügyminisztérium átírta. A lap közlése szerint mintegy 900 változtatás található a korrektúrában. Részben nyilvánosságra is hozták ezeket a módosításokat, amelyek javarészt nyelvtani és mondatszerkezeti változtatások, mindössze 35 érinti a tartalmat is. Például a pedagógusok képzettségére vonatkozó részt átírták, néhány passzust egyszerűsítettek. 
    A külügyi és integrációs minisztérium visszautasította a vádakat, és azt állította, hogy a változtatásokat a szerzővel kötött megállapodás alapján vagy az ő kérésére végezték el, és minőségi előírások miatt volt rájuk szükség. A szerző pedig azt mondta, hogy a változtatások a saját kérésére történtek, és személyét érintő bántásnak nevezte a vádakat. 
    Az Osztrák Néppárt (ÖVP) szerint mindez egy figyelemelterelési akció, amelynek az a célja, hogy a bécsi iszlám óvodák működésével kapcsolatos problémákat elfedjék. Sebastian Kurz külügy- és integrációért felelős minisztert nemcsak pártja, az ÖVP, hanem Christian Kern kancellár is védelmébe vette. A kormányfő annak a meggyőződésének adott hangot, miszerint Kurz nem manipulálta a tanulmányt. 
    Michael Häupl bécsi szociáldemokrata főpolgármester viszont Kurzot tette felelőssé a tanulmányért és megdöbbenését fejezte ki, hogy hasonló módszerekkel teszik az ügyet kampánytémává. "A tanulmány meghamisítása az utolsó lépés" - jelentette ki. 
    Johann Gudenus, Bécs szabadságpárti alpolgármestere pedig képmutatónak nevezte Kurzot, aki szerinte amúgy támogatja az iszlám intézményeket, de a választások közeledtével megváltoztatja a véleményét. 
    Az Ausztriai Iszlám Hitközség (IGGÖ) állásfoglalásában bírálta a tanulmány szerzőjét, mert szerinte kárt okoz az egész népcsoport megítélésének. Indoklásuk szerint nem lehet a muszlimokat a politikai érdekek játékszerévé tenni.
    A Der Standard című lap egy Ausztriában élő iszlám teológust idézett, aki szerint a tanulmány bemutatja az óvodákban tapasztalható figyelmeztető jeleket, azonban most ezek megmagyarázása helyett inkább a szerző tudományosságát és lojalitását kérdőjelezik meg. 
    Aslan a Heute című lapnak úgy nyilatkozott, hogy a tanulmány készítését 2014-ben még Bécs város megbízásából kezdte el, azonban az utolsó pillanatban mindenféle indok nélkül a szerződést elutasították, így a tanulmányt az integrációért felelős minisztériummal valósították meg. 
    Még 2015 decemberében megjelent előtanulmányában Aslan azt írta, hogy néhány bécsi óvodában a nevelés a muszlim vallás által befolyásolt formában, szigorú vallási elvekhez hasonlatos nézetek szerint zajlik, általában nem németül, a tulajdonosi háttérben pedig helyi muzulmán szervezetek sejthetők. 
    A tanulmány szerint Bécsben 150 iszlám óvoda működik, és 450 óvodai csoport és mintegy tízezer gyerek lehet érintett az ügyben. Hivatalos adatok azonban egyelőre nem állnak rendelkezésre. 
    Sebastian Kurz, aki a kisebbik koalíciós párt, az ÖVP elnöke is, legutóbb azt szorgalmazta, hogy zárják be az ausztriai iszlám óvodákat. Indoklása szerint ezen intézmények a működésükkel támogatják a párhuzamos társadalom kialakulását.
    Az osztrák lapok június végén arról számoltak be, hogy bécsi óvodák szigorúbb ellenőrzését tervezik.
 
Polgár Info/MTI 


A cikk tulajdonosa: Polgár Info
http://www.polgarinfo.hu

A cikk webcíme:
http://www.polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=114673