FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Hisznek Istenben az osztrák fiatalok
Életmód
Az osztrák fiatalok hetven százaléka hisz Isten létezésében, ugyanakkor csak egytizedük imádkozik rendszeresen, vasárnaponként pedig alig öt százalékuk jár templomba - derül ki abból a felmérésből, amely a 14 és 24 év közötti osztrák fiatalok értékrendjéről, a számukra fontos fogalmakról és dolgokról készült.


A News című hírmagazinban ismertetett, 2006-os adatokra támaszkodó tanulmány eredménye meglehetősen ellentmondásos irányzatot tükröz: miközben az Istenben hívők aránya az előző, 2000-ben lezárt felmérés óta jelentősen, csaknem 20 százalékkal nőtt, az egyház által hirdetett életvitelt mind kevesebben fogadják el vagy gyakorolják a mindennapokban. Hat évvel ezelőtt még a megkérdezettek 9 százaléka járt rendszeresen templomba, ma már csak 5 százalékuk. Meredeken süllyedt a rendszeresen imádkozók száma és aránya is, a válaszadóknak csaknem a fele még soha nem imádkozott.

A kétértelmű folyamatot azzal lehetne jellemezni, hogy „Istenre igent mondunk, de a vallási intézményekből nem kérünk" - magyarázta a jelenséget Regina Polak, a Gyakorlati Teológia Bécsi Intézetének vezetője. - Amit tapasztalunk, az egy szétszórt, homályos és összetett, de erős vágyódás a hit után.

Szerinte a mai nemzedék történelmileg új kihívások közepette cseperedik fel: ökokrízis, globális szegénység, háborúk, a tudománnyal szembeni új etikai felvetések - ezek mind-mind kihatnak lelki-szellemi fejlődésükre. Bár az egyház még nem jutott el odáig, hogy „meghallja" a fiatalokat foglalkoztató kérdések zömét, mégis az tapasztalható, hogy a gyerekek a hitben próbálják megtalálni az őket izgató kérdésekre a válaszokat, akkor is, ha ennek eredménye egyféle „valláskomponálás", azaz különböző hitelemek vegyítése a részükről.

Megfigyelhető ugyanis egy másik folyamat, nevezetesen az, hogy a globalizáció, a tájékozódást szolgáló korszerű eszközök elterjedése révén a fiatalok növekvő mértékben ismerkedhetnek meg idegen vallásirányzatokkal, miként az ezoterikus gondolatok és rituálék iránti érdeklődés is tovább él bennük. A különböző hatások eredményeként egyénre szabott, „rongyszőnyeg-hitek" alakulhatnak ki - közölte a teológiai intézet vezetője.

Ennek egyik kifejeződése, hogy egyre népszerűbbé válnak a reinkarnációs elméletek. Míg 2000-ben a megkérdezettek kevesebb mint egyharmada ismerte be, hisz abban, hogy a lélek újjászületik egy új testben, a legújabb felmérés szerint már 40 százalékuk vallja ezt. Érdekes módon a keresztény Istenben való hit és a buddhizmus lényegi tanításához tartozó reinkarnáció jól megfér egymással a fiatalok szemléletében, nem látnak benne semmiféle ellentmondást.

A News még egy adatra felhívta a figyelmet: a felmérésben részt vettek 40 százalékát komolyan foglalkoztatják az élet nagybetűs kérdései, rendszeresen elmerengenek a számukra fontos értékeken. Úgy tűnik hát, véget ért a féktelen szórakozás és élvezethabzsolás időszaka, és ez az „új konzervativizmus" a fiatalok vallásosságában is érezteti hatását - állapította meg a magazin.

STOP

Dátum: 2007. August 12. Sunday, 19:11 Szerző: polgarinfo
 
 
Cikkhez kapcsolódó szavazás
Ön hisz Istenben?

Igen, bizonyosan létezik
Nem, csak handabanda az egész
Létezik, de nem törõdik vel&uum


[ Eredmények | Szavazások ]

Szavazat: 39
Megjegyzés: 12

 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Életmód
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Életmód:
Depressziós? Lehet, hogy a falpenész a bûnös!


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 1
Szavazat: 2


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio