FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Hitélet: Terjed a Bálint-nap Oroszországban, az egyház nem örül
Kultúra
Oroszországban gyors tempóban terjed a Bálint-nap megünneplése: egy felmérés szerint idén a férfiak 58, a nők 46 százaléka, vagyis a tavalyinál jóval több ember készül felköszönteni és megajándékozni kedvesét.


Az újkeletű ünnep elsősorban a fiatalok körében népszerű, de még a 45-59 éves korosztályban is 47, és a 60 éven felüliek közül is 18 százalék készül meglepetésekkel. Igaz, a megkérdezettek 47 százaléka február 14-ét egyáltalán nem tekinti ünnepnek.

A Bálint-napot ünneplők közül 29 százalék romantikus otthoni vacsorával készül, 20 százalék ajándékot vásárol, 18 százalék köszöntőt magol, 10 százalék étterembe készül, 7 százaléka virágot vesz, 6 százalék levelezőlapot ad és 5 százalék viszi kedvesét színházba vagy koncertre.

Az új ünnep terjedését itt is főleg a kereskedelem ösztönzi: minden bolt teli van Bálint-napi levelezőlapokkal, ajándéktárgyakkal, amelyek majd mindegyike vörös színű szívet mintáz.

Egy felmérés kimutatta, hogy az orosz emberek igen jelentős része hisz az első látásra való szerelemben. A házas és magányos nők és férfiak körében ez az arány egyaránt megközelíti a 60 százalékot, de azért a fiatalok közül többen bíznak e romantikus lehetőségben, s a kor előrehaladtával egyre inkább kételkednek az emberek. A válaszolók 45 százaléka arról számolt be, hogy jelenleg is szerelmes: ők többnyire férfiak, nősek és a 18-34 éves korosztályhoz tartoznak, míg a nők és a nőtlen férfiak, és persze a hatvanon felüliek többsége nem szerelmes.

Az ortodox egyház tavaly bírálta az ortodox kultúrától idegen ünnep terjedését, s több nyilatkozó idén is felhívta a figyelmet arra, hogy a Bálint-nap katolikus ünnep, továbbá hogy Szent Bálintnak, a hajdani keresztény mártírnak alighanem semmi köze nem volt a szerelemhez. Az oktatási minisztérium illetékese azt mondta: ha a Bálint-nap csak kicsit is hozzájárul a családi, és általában az emberi kapcsolatok kulturáltságának térhódításához, ám legyen. Ugyanakkor hozzátette: mégis előnyben részesítenék az orosz ünnepek, így Szent Péter és Fevronyija napjának népszerűsítését.

Péter Murom fejedelme volt a XIII. században, s feleségével, Fevronyijával az egymás iránti szerelem és hűség példaképeiként tisztelték őket. Idős korukban mindketten kolostorba vonultak és egyazon órában haltak meg. Noha külön sírba temették őket, a legenda szerint azonban földi maradványaik csodálatos módon mégis egymás mellé kerültek, ezért együtt temették el őket újra. Az ortodox egyház 1547-ben avatta őket szentté, és Szent Péter és Fevronyija napját első ízben tavaly július 8-án ünnepelték meg Muromban.
 
Kitekintő / posztinfo.hu 
Dátum: 2009. February 14. Saturday, 11:35 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Kultúra
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Kultúra:
A zene világnapja


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 1
Szavazat: 4


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio