FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Elcsatolt: "Hogy a románok száma meghaladja a magyarokét" - Antal visszalapozott
Belföld
Traian Basescu államelnök csapdákat állít saját magának, amikor azt nyilatkozza, hogy Székelyföldön etnikai tisztogatás folyik a nem magyar nemzetiségűek ellen – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere. Antal a sajtó képviselőinek egy 1985-ből származó dokumentummal bizonyította, hogy Romániában a 70-es, 80-as években erőszakosan zajlott a románság Székelyföldre való betelepítése.


A Román Kommunista Párt archívumából megszerzett 1985-ben kelt átiratban az áll: „annak érdekében, hogy Marosvásárhelyen a románok száma az összlakosságon belül elérje, vagy meghaladja a következő két éven belül az 50 százalékot, az szükséges, hogy engedélyezzék ebben az időszakban 7600 román nemzetiségű alkalmazását a szocialista egységekben, családonként 3 személyt számítva, vagyis 22800 személyt, és így a jövő 5 éves terv végére a municípium román nemzetiségű lakossága az összlakosság 50-60 százaléka lesz".

Antal szerint az államelnök reggeltől estig azt hangoztatja, hogy Románia nemzeti állam, éppen ezért a polgármester arra a kérdésre várja a választ Traian Băsescutól, hogy: ha ebben az országban csak románok élnek, akkor ki tud etnikai tisztogatást végezni? Antal kétféleképpen kommentálja Basescu kijelentéseit. „Az államfő nyilatkozataival a Nagyrománia Párt és az Új Generáció Párt szavazóbázisát szeretné megnyerni, vagy szándékosan akarja irritálni a magyarságot, ami a gazdasági válságra való tekintettel felelőtlen és veszélyes játék” – közölte Antal, aki hozzátette: gazdasági krízis idején az emberek lobbanékonyabbak, így egy másfél milliós közösség provokálása súlyos következményekkel járhat. Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, nem szándéka bármilyen párhuzamot is vonni, azonban köztudott dolog, hogy a délszláv háború egyik kiváltó oka az albán vezetők lecserélése volt.

Tamás Sándor megyei tanácselnök egy, a témához kapcsolódó levelet mutatott be az újságíróknak. Az önkormányzati vezető tavaly ősszel levelet kapott a belügyminisztérium egyik illetékesétől, aki arra kérte, hogy információkat adjon egy román állampolgárságú, de Moldva Köztársaságban élő férfinek, aki családjával Székelyföldön szeretne letelepedni. A moldvai férfi átiratában egy olyan kormányprogramra hivatkozott, amely Kovászna és Hargita megyék románokkal való benépesítését érinti. Tamás Sándor tájékoztatást kért az akkori belügyminisztertől illetve miniszterelnöktől ebben a kérdésben, de választ mai napig nem kapott.

Ugyanakkor Antal Árpád elmondta, hajlandó román alpolgármester kinevezését támogatni a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnál, amennyiben a militarizált intézmények a városháza alárendeltségébe kerülnek, és élükre a polgármester nevezheti ki a vezetőket. „Mikor én nevezhetem ki a csendőrség, illetve rendőrség vezetőjét, akkor szó lehet a román alpolgármesterről is" – mondta Antal, aki szerint a militarizált intézményekben sokszor hétszer nagyobb fizetést kap egy alkalmazott, mint az önkormányzatnál, és ezért orientálódnak a románok az említett intézmények felé. Ha a militarizált intézmények alkalmazottainak 25 százaléka román, és 75 százaléka magyar lesz, akkor akár törvénybe is foglalható, hogy az egyik alpolgármester román nemzetiségű legyen Sepsiszentgyörgyön – mondta Antal.

Ludvig Nagy Zsuzsanna
http://www.geocities.com/gobevilag/harch0902.htm#hir021306


Kapcsolódó cikkek:

» Érvénytelenítették a népszavazás kiírását Székelyudvarhelyen
» Erdélyi Magyar Konventet alakítanának
Dátum: 2009. February 14. Saturday, 10:25 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Kapcsolódó cikkek:
· Cikk keresés: Belföld
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Belföld:
Adósok listája


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 1.66
Szavazat: 6


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio