FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Elcsatolt: Tőkés: Amikor az EMNT-ről beszélünk, beleértjük a polgári erőket is
Belföld
A „magyar összefogás listájának" létrehozásában állapodott meg tegnap Kolozsváron az RMDSZ és az EMNT. A két elnök, Markó Béla és Tőkés László által vezetett küldöttségek megegyeztek abban, hogy az EP-választásokon induló lista jogilag az RMDSZ színeiben szerepel majd, de egyaránt helyet kapnak rajta az RMDSZ és az EMNT jelöltjei. A listát Tőkés László vezeti, a második és harmadik hely az RMDSZ-é, a negyedik pedig az EMNT-é lesz.


Az ezzel kapcsolatos megállapodást február 22-én írják alá Kolozsváron vagy Marosvásárhelyen. Bár mindkét szervezet külön kampánystábot is működtet, létrehoznak egy közös koordinációs bizottságot, amely egyezteti a kampánnyal kapcsolatos teendőket és elképzeléseket, kidolgozza a keretprogramot az EP-választásokra.

Tőkés és Markó abban is megállapodott, hogy április 3-án létrehozzák az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot (EMEF), amely paritásos alapon működik, konszenzussal hozza döntéseit, és arra lesz hivatott, hogy a két szervezet a fontos koncepciós és stratégiai kérdésekben közös nevezőre jusson. Kiemelten fontos lesz például egy közös autonómiakoncepció kidolgozása — fogalmazott Markó Béla.

Tőkés László emlékeztetett: az EMNT annak idején pártok feletti szervezetként alakult meg. ,,Úgy érzem, hogy ebben az értelemben sikerült felülemelkednünk a pártpolitikai korlátokon, és a nemzeti érdekképviselet szempontjai kerültek előtérbe" — mondta. Szerinte fontos körülmény volt a megegyezésben, hogy az RMDSZ ellenzékbe került, ez közel hozta egymáshoz a két szervezetet. Úgy vélte, hogy eddig az RMDSZ kormányzati részvétele akadályozta a magyar—magyar megegyezést. A püspök kifejtette, az autonómia megvalósítása érdekében nagyfokú összefogásra van szükség, mindent e célnak kell alárendelni. Arra a kérdésre válaszolva, hogy e megállapodásnak miért nem részese az MPP, Tőkés hangsúlyozta: ennek a pártnak az elődszervezete, a Magyar Polgári Szövetség kezdettől tagja volt az EMNT-nek, a párt képviselői benne vannak az EMNT vezetőségében is. „Tehát amikor az EMNT-ről beszélünk, beleértjük a polgári erőket is" — mondta a püspök.

Markó Béla úgy vélekedett: az MPP elvetélt kísérlet volt az RMDSZ-szel szembeni alternatíva létrehozására, az önkormányzati választásokon csekély támogatást szerzett, az őszi parlamenti választások előtt nem volt képes megegyezni az RMDSZ-szel, de független jelöltjeit sem tudta bejuttatni a parlamentbe. Ezzel szemben Tőkés Lászlót és az EMNT-ben dolgozó kollégáit az RMDSZ-en kívüli politikai áramlatok hiteles képviselőinek tekinti a szövetség — tette hozzá Markó Béla, aki szerint ez az együttműködés kellőképpen átfogja az erdélyi magyar közélet egészét.


Sylvester Lajos
 
Háromszék


Kapcsolódó cikkek:

» Erdélyi Magyar Konventet alakítanának
» Lesz magyar többségû régió?
Dátum: 2009. February 13. Friday, 16:45 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Kapcsolódó cikkek:
· Cikk keresés: Belföld
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Belföld:
Adósok listája


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 1.16
Szavazat: 6


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio