FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Rendezvények: Gyurkovics Tiborra emlékeztek a Polgárok Házában
Kultúra
„Kedveskéim, galambocskáim, halló itt Gyurkovics, hívj, keress, szeress!” – e gondolattal fogadta barátai, ismerősei üzenetét Gyurkovics Tibor író földi életében. A tavaly ősszel elhunyt József Attila- , Magyar Örökség- és Kossuth-díjas íróra emlékeztek 2009. február 11-én Budapesten, a Polgárok Házában. A Nemzeti Fórum Kölcsey Köre 7. konferenciáján neves közéleti személyiségek idézték fel a szeretett művész életútját.Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a Nemzeti Fórum elnöke szerint Gyurkovics Tibor ma is „szervezi” a tömeget magyarságra, tisztességre, hazaszeretetre. Felolvasott egy aznap megfogalmazott nyilatkozatot, melynek értelmében Für Lajos, Bíró Zoltán és sajátmaga, egykori MDF-es vezetők a jelenlegi kormányt vádolják bűnpártolással a cigánybűnözés terjedése miatt, miközben a magyar népet vádolják rasszizmussal. Továbbá vádolják a kormányt a magyar nép fenyegetésével! Megállapítják: elég volt a kormány garázdálkodásából! (Milyen jó lett volna, ha ezt a határozott fellépést az egykori MDF-es vezető politikusok a rendszerváltás hajnalán képviselik. Ma talán nem itt tartanánk. - Szerk. megj.)

Horváth Béla, a Kölcsey Kör vezetője felidézte Gyurkovics Tiborral történő megismerkedésének pillanatát az 1990-es évek elején, amikor egy MALÉV-járaton egymás mellett ültek. A Magyar-Japán kulturális fesztivál három hete alatt Gyurkovics érdeklődve faggatta a fiatal MDF-es, majd később kisgazda politikust. Horváth szerint Gyurkovics rendkívüli egyéniség volt, ízig-vérig jobboldali politikus, aki mindig fenntartotta magának a „mormogás, mérgelődés jogát”.

Nyulászi András, Lezsák Sándor egykori testnevelő tanára, Gyurkovics diáktársa 1942-ben ismerkedett meg a diák Gyurkoviccsal a Piaristáknál, ahol nyolc évig tanultak együtt. A szerzetes tanárok kiváló nemzettudatra nevelték a fiatalokat, s az emlékező szerint Gyurkovics remek súgó volt. Szakonyi Károly pályatársat 50 éves barátság kötötte az íróhoz. Pályájuk kezdetén Szakonyi már javasolta barátjának, próbáljon szabadúszóként fennmaradni, úgy talán sokrétűbb munkát fejthet ki. Csurka István írótárs szerint Gyurkovics költői-írói életműve hatalmas és páratlanul gazdag, aki szent hazafiúi buzgalommal írta műveit.

Az emlékezők között felszólalt Kubik Anna és Reviczky Gábor színművészek, Madarassy István szobrász, valamint Payer András énekes.

A nagy közönséget vonzó emlékesten Boros Imre volt kisgazda miniszter bemutatta a zalai borvidék borait, majd borkóstolóra hívta a résztvevőket.


Gyurkovics Tibor író, költő Budapest–Rákosfalván született, 1931. december 18-án. Édesapja, Gyurkovics Henrik jogot végzett, 1938 és 1945 között a Százados Úti Székesfővárosi Községi Kenyérgyár igazgatója, három évig hadifogoly, majd segédmunkás. Édesanyja Riedel Gizella, jómódú tejkereskedő lánya. Gyurkovics Tibor 1942 és 1948 között a budapesti Piarista Gimnázium diákja, az iskolák államosítása után Ady Endre Gimnázium néven működött tovább. Itt érettségizett 1950-ben. Származása miatt nem vették fel sem az orvosi-, sem a jogi egyetemre, sem a színiakadémiára.

Néhány hónapig a BESZKÁRT-nál volt normás, éjszakai műszakban, végül szeptemberben felvették a Gyógypedagógiai Főiskolára. Annak elvégzése után, 1953 és 1955 között pszichológusi oklevelet szerzett az ELTE BTK-n.

1968-tól írásaiból élt, bár voltak más kötöttségei is. Így a Pest Megyei Bíróság igazságügyi szakértője 1966-tól 1970-ig, 1988 és 1992 között a veszprémi Petőfi Színház dramaturgja, 1989–1991-ig az Új Idő szerkesztő bizottsági tagja. 1991-től a Lyukasóra című tévéműsor állandó résztvevője, 1992-től az azonos című folyóirat alapítója és szerkesztő bizottsági tagja. 1991 és 1995 között a Magyar Írókamara társelnöke, 1992-től a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, 1994-ben a magyar labdarúgó-válogatott pszichológusa (fél évig), 1995-től a Magyar Írók Egyesületének elnöke.

Sokoldalú szerző volt. A versek mellett regényeket, elbeszéléseket, lírai esszéket, (többnyire groteszk) színműveket és publicisztikát is írt, ezért nevezték őt a magyar irodalom öttusa-bajnokának. Hosszú betegség után, 2008. november 16-án hunyt el Budapesten.

Díjai, kitüntetései: József Attila-díj (1982), IBBY-díj (1985), Bölöni-díj (1987), Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (1992), Kossuth-díj (1994), Magyar Örökség Díj (1997), Magyar Művészetért Díj (2001).

(Életrajzi összeállítás a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapja szerint)


Frigyesy Ágnes

Polgár Info

Dátum: 2009. February 13. Friday, 10:45 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Kultúra
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Kultúra:
A zene világnapja


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 1
Szavazat: 3


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio