FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Magyarjaink: "Hazát, hitet nem cserél az ember, miként arcot sem!"
Kultúra Sinkovits Imrére, a nyolc éve elhunyt Nemzet színészére emlékeztek

A 2001. január 18-án elhunyt Sinkovits Imre színművészre, a Nemzet színészére, sokunk példaképére emlékeztek 2009. január 18-án Budapesten a Pilinszky Irodalmi Kávéházban. Oberfrank Pál színművész, az est házigazdája e szavakkal köszöntötte a résztvevőket: – Első alkalommal tölti be hivatását – az egyébként patinás (szerk. megj.) – kávézó a Ferenciek tere közelében (Váci u. 33.). Igaz magyar emberre emlékeznek, aki a legnehezebb időkben is megmaradt magyarnak.
 
 

Kű Lajos futballista, az Aranycsapat Alapítvány kuratóriumának elnöke felidézte a jeles művész halála előtti napon történő színjátékát, még láthatta őt a Csongor és Tündében, s a közönség nem vett észre semmit a színfalak mögött zajló drámából. Másnap a déli hírekben felolvasott halálhíre hihetetlennek tűnt. Ilyen példaképre lenne szükségünk, aki Mózesként mutatja az igaz utat – hangsúlyozta Kű Lajos.
Sinkovits Imre halála előtti pillanatokban nem kapott levegőt, s ezeket mondta: – Istenem, ne hagyd, hogy szenvedjek!
Spangel Péter az est moderátora, aki könyvet írt a nemzet színészéről, hangsúlyozta: Gombos Katalin, a művész felesége bíztatta őt a kötet megírására, mely félév alatt, kegyelmi állapotban készült.
 
  
Spangel Péter és Blaskó Péter
 
Ormai József, a diák Sinkovits cserkésztársa felidézte a gyermekkor emlékezetes éveit, s elmesélése szerint az ifjú Sinkovits már tudta: „Hazát, hitet nem cserél az ember, miként arcot sem!”
Az induló színművész életében döntő fordulatot jelentett az 1956-os forradalom és szabadságharc, amikor a Petőfi szobornál elszavalta a Nemzeti dalt és felolvasta a 16 pontot. Ezt követően egy évre szilenciumra ítélték, majd öt évre száműzték a József Attila Színházba. A kritikus egy évben azonban Kemenes László atya segítségével kis étel-csomagokat akasztottak barátai, tisztelői a Sinkovits lakás ajtajának kilincsére, hogy legyen mit ennie a családnak.
A kiváló művészre emlékeztek pályatársai: Avar István, Blaskó Péter, Pató István színművészek, Frigyesi András színházigazgató, Horváth Ádám operaénekes, valamint Papp Lajos szívsebész- és Kisida Elek sebész professzorok.
 
  
Papp Lajos professzor
 
Avar István, aki Sinkovits halála után megkapta a Nemzet színésze elismerést, Imre halálát rettenetesnek nevezte, s mint mondta, ma is nagyon hiányzik. Blaskó Péter szerint az emberi tartás fűzte össze a szerepeket, melyek lelki erőt adtak a nézőnek. Sinkovits Imre nagyszerű játékával saját szenvedésein keresztül adott példát az embereknek. Tiszta emberként, népe iránti felelősségérzettel vett részt nem csak a színészi, színházi életben, hanem a közéletben is. Drága, Isten áldotta tehetség volt – mondta Blaskó.

Kisida Elek sebész professzort lenyűgözte Sinkovits „nagyúr” mivolta. Felidézte azt a pillanatot a rendszerváltozás hajnalán, amikor Antall József miniszterelnök kérésére szobájában összehívott néhány neves személyiséget, az épp akkor balesetet szenvedett Tőkés Lászlót, Sinkovits Imrét, valamint Makovecz Imrét, akik eszmét cseréltek a haza sorsáról.
Az estet film- és hangbejátszások gazdagították, majd a magas hőfokú emlékest végén Sinkovits-Vitay András és Sinkovits Mariann, a művész két gyermeke idézte fel az Édesapa alakját. A hit és hűség tarthatja fenn nemzetünket – hallhattuk Sinkovits Imre mindannyiunk által ismert és szeretett hangját, s ha valakinek kételye támadt volna, melyik úton haladjon tovább a mai drámai nemzetmentő vagy -vesztő úton, a magyarság számára pótolhatatlan, kiváló művésze bátorítást adott mindannyiunknak: – A haza nem eladó! E megható zárás után Kállay Emil, a Piarista Rendtartomány csíkszeredai házának főnöke megáldotta az est résztvevőit, s mindenkinek hasznos, és szeretetteljes munkálkodás kívánt a jövőben.
 
 
 
 Sinkovits Mariann és Sinkovits-Vitay András


Frigyesy Ágnes

Polgár Info
Dátum: 2009. January 19. Monday, 12:45 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Kultúra
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Kultúra:
A zene világnapja


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 1
Szavazat: 6


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio