FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Botrány: Centrumos mutyibotrány - ezúttal az Erzsébetvárosban
Belföld
Akit Erzsébetvárosba (Budapest VII. kerület) vezényli autójával a rosszsorsa, érdekes mutyizásra deríthet fényt, amennyiben szabálytalanul parkol. Öt perc alatt kerékbilincs kerülhet az autójára az éber Erzsébetvárosi Közterület-felügyelet szorgos Kerékbilincs csoportjának jóvoltából.


Ám ha azt hiszi, a kerékbilincset a Közterület-felügyelet felügyelője helyezte fel, az alaposan téved. Mint kiderült, Erzsébetváros városatyái még 2005-ben kiadták albérletbe e komoly pénzbevétellel kecsegtető feladatot.

Kecskére a káposztát

Szinte hihetetlen: a kerékbilincset tevőlegesen nem az Erzsébetvárosi Közterület-felügyelet, hanem a Centrum Parkoló Kft. szereli fel, az általa alkalmazott munkással, a Centrum tulajdonában álló furgonról emelve le az autót mozgásában korlátozó berendezést.

De nézzük csak sorjában.

Ezt a jegyzőkönyvet kapta a „bűnöző” autós, persze a kerékbilinccsel együtt:

Mit értett meg belőle? Hogy be kell fizetnie 14 ezer 400 forintot a közterület-felügyeletnek, ha meg akar szabadulni a kerékbilincstől, amely szabad mozgásában korlátozta. Igaz, nem akart hinni a szemének, hiszen a csekk alján ez állt:Érthetetlenül állt az eset előtt, és ezért a bírságolót, a közterület-felügyeleti irodát választotta a Deák térhez közelebbi Kertész utcában, annál is inkább, mert a megjelölt befizetőhely, a megközelíthetetlen Peterdy utca valahol a Városliget magasságában található. Talpalás közben egy kérdés azért felmerült benne: mi köze neki a Centrum Parkoló Kft.-hez, a Közterület-felügyeletnek a Centrumhoz? Egyúttal szerette volna tehát azt szerződést is megtekinteni, amely az önkormányzat és egy maszek cég között született a pénzbeszedésre. Szerette volna látni, hogy miként gazdálkodnak a pénzével, milyen arányban mutyizik Erzsébetváros a Centrummal.

Pofáraesés: a szerződés nem látható…

A Kertész utcai üzlethelyiség, azaz az Erzsébetvárosi Közterület-felügyelet Kerékbilincs csoportja egészen elképesztőnek tartotta az ötletet, hogy a pénzt náluk fizessék be, hiszen világosan ott áll a jegyzőkönyvben, hogy a pénzt a Centrum szedi.Azt is elképesztő ötletnek tartották, hogy az Önkormányzat és a parkoló cég szerződését földi halandó megnézhesse. Mint kiderült, azért, mert ilyennel nem is rendelkeznek, sőt nem is látták. Viszont helyi rendeletük van, azt megmutatták.

Nincs is ilyen rendelet

Amit mutattak, (Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2005. (VI. 20.) önkormányzati rendelete), a 18.§ 4. pontjában valóban hivatkozik valamely parkolási társaságra („A díjat, a díjkülönbözetet és a pótdíjat a tulajdonos önkormányzat felhatalmazásával rendelkező parkolás üzemeltető szedi be”), az azonban egyértelműen a parkolási díj beszedésére vonatkozik.

Viszont a kerékbilincsre vonatkozó 19.§ 8. pontja így szól: „A közterület-felügyelő a költségtérítés megfizetése vagy a befizetést igazoló feladóvevény bemutatása után a kerékbilincset köteles haladéktalanul eltávolítani, vagy az eltávolítást elrendelni.” Itt szó sincs Centrumról vagy más parkoló társaságról. Arról van szó, hogy a közterület-felügyelőnek a költségtérítés nála való megfizetése (vagy a befizetés igazolása) után el kell távolítani vagy távolíttatni a kerékbilincset.

És hol fizetne az ember, ha nem a Jegyzőkönyvben feltüntetett címen? Azon még az sem szépít, ha valaki önkényesen a Jegyzőkönyv szövegébe csempészte a Centrum címét. Ilyen rendeletet (szerződést) ugyanis az erre illetékesek nem tudtak felmutatni.

A valóság még ennél is cifrább

Kezdett egyre érdekesebb lenni ez a pénzbeszedési ügy.

A tények a következők. A Centrum furgonokat vásárolt, amelyeken nem szerepel a Közterület-fenntartó szabálysértéstől elriasztó emblémája. Azokat a Centrum alkalmazásában álló sofőrök vezetik, mellettük - állítólag - ott ülnek a közterület-felügyelők. Így róják Erzsébetváros utcáit, de leginkább leállnak valami palifogó helyen az anonim civil furgonnal, és ahelyett, hogy figyelmeztetnék a szabálysértést elkövetni szándékozót, megvárják, amíg elhagyja az autóját, majd lecsapnak a kerékbilinccsel. Még az is elképzelhető, hogy a bevételben szintén érdekelt Centrumos parkolóőrök értesítik őket. A felállás (autóban ülés) szerint a Centrum által alkalmazott sofőr-munkás a „hatósági tanú”, a Jegyzőkönyv kitöltője a közterület-felügyelő.

És hogy miért nem szedheti a pénzt az Erzsébetvárosi Közterület-felügyelet? Erre is volt válasz. A korrupció kiküszöbölésére…! Mert ugye a közterület-felügyelő, a hatósági ember, a közalkalmazott bizony hajlamos a korrupcióra, alkalmatlan a pénzkezelésre, viszont a maszek cég, a Centrum alkalmazottja talpig becsületes, feddhetetlen ember.

Hol a mutyi?

Számoljunk csak! Ha naponta csak száz kerékbilincset felhelyeznek, az napi 1 millió 400 ezer forint. Ekkor nem erőltetik meg magukat, óránkénti átlag 10-12 kerékbilincs négy autóval számolva húszpercenként egy kerékbilincs. Ha a szombat-vasárnapokat esetleg leszámítjuk, ez az Önkormányzatnak évente 366 millió 200 ezer forint bevétel - lenne. Ebből bőven fedezhetné a közterület-felügyelők fizetését, járulékait, a segédszemélyzetet (mert ugye hatóság kerékbilincshez saját kezűleg nem nyúl), valamint kitűnő autóparkot évenkénti - felesleges - cserével, és bőven maradna egyéb közfeladatokra.

Nem véletlen, hogy nem lehet betekinteni a Centrum és az Önkormányzat szerződésébe, amelyben csak egy szám érdekes: hány százalékot ad vissza a parkoló társaság az albérlet fejében.

Az is érdekes: ki mennyiért érdekelt a mutyiszerződés létrejöttében és fenntartásában?

Epilógus

Az eljárás döbbenetes rendje szerint még az is érdekes, hogy nem fizethet az autós közvetlenül a Centrum alkalmazottjának a kerékbilincs levételekor. Ekkor már az sem megbízható? A szabálysértő autósnak el kell zarándokolnia legközelebbi postára, ott a csekket befizetni, majd a másik ablaknál újra sorban állás és 690 forint befizetése után faxon feladatni a Közterület-fenntartónak, ahol – megbízhatatlanság okán – a pénzt közvetlenül nem fogadhatják el.

Ez ugye összesen már 15 ezer 90 forintra rúg a gaz autósnak, ám az Önkormányzat gondolt a Magyar Postára is ebben a mutyiban. (Szinte röstell az ember a Magyar Posta egykori vezérigazgatójára gondolni, aki most MSZP-s miniszter lett, a kerékpáros "beszerzés", a postaládák cseréjének mutyigyanús trükkjei, rapid, engedély nélküli köztérre helyezései, és persze a kötelező faxolás tükrében. Valakinek csak ki kel fizetni ezt a sok "megbízhatatlan" embert...)

Ekkor a közterület-felügyelő hatóság - talán mobilon - értesíti az albérlő Centrumos embert, aki valahol ott lapul a ficakban, de azért nem nagyon sieti el.

E sorok írója 13 óra 5 perckor húzta ki a slusszkulcsot, a kerékbilincs 13 óra 10 perckor került a kocsira, levételére pontosan 15 óra 10 perckor került sor. Tehát két órát vett igénybe az önkormányzati mutyihoz való akaratlan asszisztálás az alig két kilométeres "ördögi körben", a Deák tér, a Kertész utca és a Puskin utcai posta között.

A kerékbilincs célja egyébként - a pénzbeszedésen túl - a szabálytalanság és a közlekedés akadályozásának gyors felszámolása lenne. Legalábbis így kommunikálják.

Az a külhoni ember, aki véletlenül saját autóval próbálja szabálytalan parkolással megközelíteni a történelmi gettót – amelynek műemléki felszámolásában oly nagy előmenetelt tanúsít az Erzsébetvárosi Önkormányzat, hasonló botrányok és mutyik sorozatával –, eme megtorló szemléletű, tudatos polgáringerlés nyomán ezerszer meggondolja, hogy érintse-e eme kerület környékét.

Aki budapesti, az pedig már megszokta a megszokhatatlant, és a mérgelődés után legyint a "Mosolyhivatalra", azaz az Erzsébetvárosi Önkormányzatra. Mert újabban így szereti az ezek szerint hatósági jogokkal is kereskedő "cég" nevezni magát.

A polgármestert Hunvald Györgynek (MSZP) hívják, a kerület jegyzője, aki a kusza helyi rendeletet jegyzi: dr. Kálmán Zsuzsanna, de állítólag nem érdemes nála fellebezni, mert az általa működtetett apparátus válasza általában az automatikus "nem".


Gondola
Dátum: 2008. May 21. Wednesday, 09:25 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Kapcsolódó cikkek:
· Cikk keresés: Belföld
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Belföld:
Adósok listája


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 1
Szavazat: 5


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio