FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Közösség: Vukics Ferenc:Magyarországi Madjar-Magyar Találkozó
Krónika

Helyszín : Kunszentmiklós - Bösztörpuszta
Időpont: 2008.08.08-10.
 

2007 július 4-től 8-ig került megrendezésre a kazakisztáni Madjar törzs első (XX. századi) nagygyűlése (Kurultay) amely a magyarországi magyarok küldötteivel együtt zajlott  és ezzel a két nép "újra egymásra találásának" az ünnepe is lett.  

A baskírok, a kazáni tatárok, a közép-ázsiai karakalpakok, a kaukázusi balkárok, krími tatárok eredethagyományai a mai napig szívósan őrzik, hogy egyes nemzetségeik szoros kapcsolatban állnak a magyarsággal.

Ezen mondák sok hasonlatosságot mutatnak a legrégibb magyar mondakinccsel. Közös elemük, hogy mindannyian megemlítik, hogy valamikor régen a nyugatra költözött "majarok", "madjarok" vagy "madijarok" népének baskír földön maradt törzseitől származnak. Több török népcsoport, mint például az özbegek, a kirgizek, a türkmenek, az anatóliai törökök stb. a magyarokat testvéreiknek tartják, illetőleg legközelebbi rokonaik közé számítják.

A kazak törzsek egy része nemcsak a magyarországi kunoknak, hanem a magyarságnak is közeli rokonai. A mai Kazak Köztársaság és Üzbekisztán történelmi elõdjeinek számító kazak és üzbég kánságokat 92 törzs alapította a XV-XVI. században. Ezek egyike a középkori krónikák feljegyzései szerint a magyar törzs volt.

A Sagában megrendezett Kurultaj előzményei

Kazakisztán Kosztanaj- megyéjében (Zsangeldi járás) a Szarikopa tó vidékén él egy Madjar (ejtsd: magyar) nevű törzs. Amely a nagy kazak törzsi szerveződésen belül a Középső Horda tagja (Orta Zsuz) és azon belül az Argün törzzsel alkot törzsszövetséget. A törzs tagjai magukat madjarként határozzák meg (a kazakságon belül). Emlékhelyeik feliratain, temetői sírköveiken mindenhol jelzik a madijar törzshöz való tartozást.

A magyarországi tudományos élet csak az 1960-as évek derekán szerzett tudomást róluk, Szeitbek Nurhanov híres kazak nyelvész jóvoltából. 1966-ban Tóth Tibor magyar antropológus néhány napra ellátogathatott a területre (Torgaj-vidék) és antropológiai vizsgálatokat is végzett. A későbbiekben azonban már nem engedték vissza a területre (amely az akkori Szovjetunión belül is egy zárt terület volt) és tudományos munkájában, még idehaza sem foglalkozhatott érdemben a madjar törzs problematikájával. A szovjet politika a továbbiakban elhárított minden további magyar kísérletet amely a madjar törzs vizsgálatára vagy meglátogatására irányult. Az új alkalom csak Kazakisztán függetlenségének visszaállítása után érkezett el. 2001-ben Benkő Mihály keletkutató és Babakumar Khinayat kazak etnográfus néhány napra ellátogattak a Madjar törzs néhány településére és ott fotókat készítettek valamint legendákat gyűjtöttek.

Tudományos vizsgálatokat is végző részletes kutatóútra csak 2006 szeptemberében került sor. Bíró András Zsolt magyar antropológus vezetésével, Répássy Miklós közreműködésével (összesen 5 fős kazak-magyar kutatócsoport) egy több mint egyhónapos tudományos expedíció keretében járta be a területet. Az expedíció feltérképezte és meglátogatta a madjar törzs által lakott "magterület" minden települését és egy hónapot töltött a törzs tagjaival együttlakva. A munkacsoport minden elérhető madjar személyen elvégezte a klasszikus antropológiai vizsgálatokat és méréseket valamint a törzs minden férfi tagjától genetikai mintát is vett későbbi genetikai vizsgálatokhoz ( Y-kromoszóma vizsgálat).

Az előzetes információkkal ellentétben már az expedíció megérkezésekor különleges szimpátiával és meleg vendégszeretettel fogadták a helyiek az expedíció tagjait. Ez a családias fogadtatás elsősorban magyarságunk révén járt nekünk. A későbbiekben ez a szimpátia sok esetben mély barátsággá szövődött. Bíró András Zsoltot az a megtiszteltetés érte, hogy a törzsi tanács tiszteletbeli tagjának választották

Az expedíció hazatérése után is folyamatos maradt a kapcsolat a törzs vezetőivel (levelezés) valamint a különböző (néha igen messzi) települések madjar vezetői is napi kapcsolatban maradtak egymással és ez elindított egy szervezési folyamatot. 2006 novemberében BíróAndrás kutató és Répássy Miklós Kazakisztánban élő magyar üzletember meghívására néhány, madjar törzsi vezető Almaty-ba látogatott, ahol néhány nap alatt együtt elhatározták megszervezik a madjar törzs nagy találkozóját. . .

A kazakisztáni találkozó előzetes  szervezése

A törzsi vezetők által elindított szervezéséhez hamarosan csatlakoztak a már Almaty-ban élő madjarok prominensebb személyiségei is. 2007 januárjában létrehozták a Madjar törzsi alapítványt. A rendezvénynek kazak oldalról számos támogatója lett. Közöttük több üzletember, politikus és néhány kazak cég és vállalat is. A program területi főszervezője a Zsangeldi járás elektromos vállalatának vezérigazgatója: Kurmangazi Sokpituli úr. Az Almaty szervező bizottság vezetőjéenek tisztét Aybek Nakipov úr, üzletember aki az Almaty megye regionális igazgatóságának tagja vállalta el.

Ez év májusában Bíró András Zsolt megkereste a Baranta Hagyományos Magyar Harcművészetek Szövetségének képviselőit. Felkérte arra őket, hogy egy válogatott felállításával vegyenek részt a Kurultajra utazó magyar küldöttségben és reprezentálják a magyar harci-, zenei- és tánchagyományt a kazakisztáni rendezvények során. Miután a törzsi találkozóra állami támogatást nem sikerült szerezni, a Baranta Szövetség csapatai, a csapatok támogatói valamint  a Magyarok Világszövetségének támogatói biztosították a rendezvényen való részvételhez szükséges anyagi eszközöket. A Baranta Szövetség egy 10 fős válogatottat juttatott ki a támogatók segítségével a rendezvényre. A válogatott tagjait székesfehérvári, budapesti és dunaszerdahelyi Baranta csapatok adták. A Baranta csapatok fő támogatói Székesfehérvár város önkormányzata, Mede Ferenc kassai vállalkozó, a UPC, a Front Line Magyarország Kft., Dunaszerdahely város önkormányzata voltak.

A találkozó előzetes célja volt:

A rendezvény fő célja hogy a hatalmas Kazakisztán területén szétszóródott madjar törzsbelieket összegyűjtse néhány napra, és érdekes, színvonalas és vidám programok révén maradandó élményt nyújtson nekik. A rendezvényt a történelem, a hagyomány és a nemzeti kultúra iránti tisztelet és érdeklődés jegyében kívántuk megrendezni amely során a  résztvevőkben megerősödik az összetartozás tudata, valamint hitében és jövőben szorosabb összefogásra ösztönzi a közösségeket. Reménykedtünk benne, hogy a szemmélyes kontaktusok és a bemutatók révén új távlata nyílik meg a két ország kapcsolatának és páratlan lehetőségeket teremthet a közös sikeres jövő kiépítésében.

A Saga-ban rendezett találkozó lefolyása:

A találkozót 2007 július 4-8-án, Saga településen (Szariözön- folyó mentén) a Madjar törzsi terület központjában rendezték meg. A hagyományos magyar övbirkózásban, harci íjászatban, fegyveres vívásban, ostorhasználatban, harci táncokban, lovas harci játékokban, lovasíjászatban, néptáncban stb. jártas magyar fiatalok július elsején indultak az új fővárosba Asztanába (Астана), ahonnan még mintegy 900 kilométeres sztyeppei út vezetett a madjarok közé. A barantázók a Budapest - Frankfurt - Astana repülőút megtétele után a hajnali órákban érkezett a főváros repülőterére, ahol a Madjar törzs küldöttei várták őket. Még aznap délelőtt a köldöttség tagjai riportot adtak a Kazak Nemzeti Televízióban. A kulturális expedíció teljes időtartama alatt a kazak médiákban kiemelt helyet foglalt el a magyar küldöttség útja. Naponta több hírösszefoglalónak is helyet adtak televíziókban, rádiókban, nyomtatott sajtóban.  Az utazásról egy magyar forgatócsoport is készített dokumentumfilmet. Kazakisztánon kívül Üzbegisztánban, Oroszországban és a muzulmán országokban / Pl. Szaúd Arábia / közöltek hírösszefoglalókat a küldöttség látogatásáról.

A Magyar törzsi területre vezető út első állomása a fővárostól 550 km távolságban lévő Arkalik városa volt, ahol a helyi múzeumok, az önkormányzat és a városban lakó madjar törzsbeliek köszöntötték és látták vendégül a magyar küldöttséget. Július 4-én délelőtt Arkalik múzeumánál ünnepélyesen fogadták a magyar küldöttséget. Torgaj megye korábbi székhelyén a járókelők is tudtak a magyar testvérek érkezéséről. A helyi sajtó - tévé, újságírók - az országoshoz hasonlóan részletesen tájékoztattak.

Június végén a három legnagyobb kazak tévé és több újság riportot közölt Dr. Bíró András Zsolt-tal a genetikai vizsgálatokról. A küldöttség délben Torgajba indult. Torgaj felé Amangildi határában a terület polgármestere és a helybeliek fogadták a magyar küldöttséget. Sabirzsan Ahmetov kumisszal kínálta a vendégeket, majd ősi rend szerint jurtába invitálta és asztalhoz ültette. Torgajban a helyi önkormányzat és a tudományos-, vallási- és kulturális élet vezetői köszöntötték a magyarországi vendégeket. A tiszteletükre összeállított ünnepi műsort és fogadást a magyarok másnap a város főterén megtartott Baranta bemutatóval hálálták meg. A városban ünnepi megemlékezéseken, múzeumlátogatásokon ill. a helyi medresze és mecset megtekintésén vettek részt. A küldöttség tagjai pénzt adományoztak a helyi mecset felújítására, a vallási vezetők pedig imádkoztak a találkozó sikeréért. A továbbiakban a küldöttség a madjarok legrégebbi településére Kumsikba látogatott el, ahol a lakosság teljes egészében Madjar származású.

A Barantások itt is bemutatót tartottak a helyi lakosoknak majd pedig az íjászat alapjainak megtanítása után hagyományos magyar íjakat adományoztak a helyi fiataloknak. Kunsikból Sagába, a rendezvény színhelyére utaztak az expedíció tagjai. Itt részt vettek a törzsi tanácskozáson, a hagyományos kurasz versenyen, a lófuttatáson, Baranta bemutatót tartottak, felavatták a „Magyarok Ősatyjának" szentelt mecsetet, megkoszorúzták a legnagyobb madjar hősök emlékművét, Karcag batir /bátor vezér/ síremlékét, részt vettek az esti kulturális fesztiválon és a helyi „aggszakal - ok" (törzsi vezető- fehér szakáll) gyűlésén. A nap végén egy közös testvéri szerződést fogalmaztak meg. A rendezvényen mintegy tízezer ember vett részt.

A Szári-özön partján, 2007.07.07-én keltezett szöveget július 8-án Kumsik mellett, az Ajtuar (Holdtűkör) folyó partján ismertette András Imre, az MVSZ Kárpát-medencei régióelnöke. A szerződést július 10-én Arkalikban írják a szervezők nevében Dr. Bíró András Zsolt és Kurmangazi Sokpituli, aki a madjar törzsi vezetőket is képviseli, Vukics Ferenc a Baranta csapatok, Dr. Magyar Gábor a magyarországi küldöttség nevében, valamint András Imre a Magyarok Világszövetségének képviseletében

Háromszor hármas testvéri szerződés a torgaji madjar törzzsel

 

  1. Mindenható égi isteneink és szent embereink rendjét megtartjuk, kultúránkat megőrizzük, földjeinket birtokoljuk, idegeneknek el nem adjuk.
  2. Népeinket, testvéreinket és családjainkat számon tartjuk az idők végezetéig, életünkben és halálunkban.
  3. Gyermekeinket megtanítjuk mindezekre, őket együtt neveljük, és szövetségünk megtartását velük együtt vállaljuk.

A továbbiakban Kumsik és Arkalik érintésével utaztak vissza a küldöttség tagjai, majd az új főváros nevezetességeit tekintették meg. A küldöttség tagjai épen és egészségesen érkeztek meg a hosszú és élményteli útról.

Az út eredményei:

A madjarok /ejtsd: magyar/ nyelvükben asszimilálódtak környezetükhöz, de identitásuk markánsan őrzi eredetüket, hiszen minden madjar sírkövére, másfél ezer év múltán, cirill betűkkel ma is rávésik a megkülönböztető MADIAR szót. Rendkívüli eredménnyel járt azoknak a genetikai mintáknak a tudományos összehasonlító elemzése, amelyeket a tavalyi kazakisztáni expedíció során Dr. Bíró András Zsolt gyűjtött. A kazakisztáni madjar törzs tagjaitól begyűjtött DNS mintákat 39 populáció /népcsoport, nép/ genetikai mintájával hasonlították össze (az apai ágon öröklődő Y-kromoszóma jellegzetességeit vizsgálva). A vizsgálat során kiderült, hogy az összehasonlító vizsgálatba bevont 39 népesség közül a kazakisztáni madjarokhoz legközelebb a magyarországi magyar minta áll (ezt követően hasonlít a kazak, oszét, üzbég és ujgur mintákhoz)! Az eredmény még a valamilyen hasonlóságot váró kutatókat is meglepte, hiszen legalább ezerötszáz éves különélés és több ezer kilométer választja el a két népességet. Ez a felismerés pedig magyar ember számára nem lehet közömbös.

Az út eredményeképpen jövő nyáron jelentős létszámú madjar küldöttség érkezik hazánkba, akik az ország megismerése mellett magyarországi rendezvényeken vesznek részt. A tiszteletükre hazánkban is megrendezik a Magyar-Madjat törzsi találkozót. Megindult a magyar-kazak szótár és nyelvkönyv előkészítésének munkálatai. A kazakisztáni madjarok felvetették annak az igényét, hogy a fiatalokat szeretnék iskolai keretek között magyar nyelvre tanítani. Ennek első lépésekén a hivatalos küldöttség érkezése előtt tizenkét kazakkisztáni madjar fiatal vesz részt idehaza nyelvi képzésen. Viktor Ivanovics Grebnyev, a Kazahsztán Népei Gyűlésének - amely az ország több mint 130 nemzetiségének konzultációs testülete - képviselője a két ország turisztikai kapcsolatainak fejlesztését, illetve kazah és magyar gyerekek csereüdültetését magyarországi látogatásán  szorgalmazta.

A két ország között a kulturális kapcsolatokon kívül megélénkült a gazdasági kapcsolat is. Kazahsztán Magyarországnak Közép-Ázsia felé, Magyarország Kazahsztánnak pedig Európa felé tud kaput nyitni. A nemrégiben Nurszultan Nazarbajev kazak elnök Magyarországon járt.

A magyarországi kurultaj szervezésének előkészületei

A Bíró András Zsolt, a Baranta Szövetség képviselői, Kunszentmiklós város polgármestere, a Magyarországi Harcművészetek Össz-szövetségének képviselői 2007.december 10.-én kinyilvánították abbéli szándékukat, hogy a korábban együtt élő két magyar néprész magyarországi találkozóját a kunszentmiklósi Bösztörpusztán közös szervezéssel valósítanák meg, rendezvényhez szükséges anyagi- és emberi erőforrások előteremtéséhez közös munkacsoportot hoznak létre. A kezdeményezéshez csatlakozó önálló jogi személyként működő egyesületek, szervezetek, önkormányzatok közösen  pályáznak, keresnek támogatókat a kurultaj megvalósításához.

Polgár Info / Onody Gyula

 

 

Dátum: 2008. January 16. Wednesday, 12:23 Szerző: szerkeszt
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Krónika
· Írta: szerkeszt


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Krónika:
Az Árpádok elõdei Az Árpád-ház családfája A Turul nemzetség


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 4
Szavazat: 14


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Kapcsolódó rovatok

Krónika

Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio