FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Madarakról Mindenkinek! VIII.
Természet
Pintyfélék: magevő madarak, rövid, kúp alakú csőrük erőteljes. Több faj tollazata színpompás. Fákon, bokrokon vagy a földön fészkelnek.


Erdei pinty: nagysága 15 cm. Szárnyán kettős fehér szalag látható, szélső farktollai fehérek. A hím fejtetője és tarkója kékesszürke, háta gesztenyebarna, farcsíkja zöldes. Testalja borvörös. Röpte hullámos, hangja hangos, ismétlődő „pink”. Az itt telelő madarak többnyire már februárban megszólalnak, de igazán hangos énekükben csak később, márciusban gyönyörködhetünk.

Fenyőpinty: nagysága 15 cm. Fehér, keskeny farcsíkja biztosan megkülönbözteti az erdei pintytől, de emellett szárnyán és farkán kevesebb a fehér sáv. Melle és válla rozsdavörös, a hím feje és háta tavasszal fekete, félen barnás. Röpte csapongóbb, mint az erdei pinttyé. Télen nagy csapatokba gyülekezik, Magyarországon gyakori téli vendég, néha igen nagy csapatokba jár.

Zöldike: küllemét tekintve kicsit hasonlít a kanárira. Persze nem a színes változatokra, hanem a Kanári-szigeteken honos madarakra. A zöldike egyik leggyakoribb madarunk annak ellenére, hogy a hazai állomány egy része ősszel délebbre vonul, mert az itthon maradottakhoz észak felől érkezett példányok csatlakoznak. A téli etetőn egész közelről figyelhetjük meg őket. Jellemző a széles farok tollak tövi részének sárga színe, de ilyen a kézevezők többi része is. Ez az ülő madár szárnyszegélyén alkot szép sárga csíkot. A hím tollazata tavasztól olívzöld. Erős csőre és lába hússzínű. A zöldike főleg különböző gyom magvakat és egyéb növényi táplálékot fogyaszt. Szereti a társaságot, a téli etetőre is többedmagával jár. Egyik napraforgószemet a másik után roppantják meg, a héjdarabkákat oldalt köpködik ki.
 

Zöldike
 
A csíz nagysága 11 cm. A hím fejtetője és torka fekete, tollazata sárgászöld. Szárnycsíkja, farcsíkja, és szemsávja sárga. Háta és oldala barnább sávozású. Ősszel és télen csapatosan jár, néha a zsezsékkel együtt. Magyarországon ritka költőfaj. Gyakori átvonuló és téli vendég.

Tengelic nagysága 12 cm. Közismert és nagyon gyakori madár, a hazai pintyfélék között a legtarkább színezetű. Német neve után sokfelé ma is stiglic, stiglinc néven ismerik. A hímek már az enyhe téli napokon énekelnek. Feje kárminpiros, fekete és fehér színekkel mintás. Fekete szárnyán széles aranysárga szalag van. Háta fahéjbarna, farcsíkja fehéres. Magyarországon gyakori fészkelő. Állandó, télen a hóból kiálló kórók alatt látható sok apró nyom és lehulló törmelék árulja el hova járnak a tengelicek. Gyakori vendége az etetőknek is.
 
 
Tengelic
 
Kenderike: aki csak felületesen pillant feléjük, valószínűleg verébnek nézi, különösen most, amikor téli nyugalmi ruhát visel. Költési időben a hím kárminpiros melltollai és homlokfoltja már biztosan feltűnne. Nagysága 13 cm, háta gesztenyebarna. Röpte hullámos, költési idő után csapatosan jár. Magyarországon gyakori költőfajta, ilyenkor télen hullámvonalakba repülve meglepik a gazos földeket, és a hóból kiálló növények apró magvait szedegetik. Szinte gurulni látszanak a havon egymás mellett. A tengelichez hasonlóan enyhe téli napokon kis csoportokban együtt énekelnek. Az út menti magas fák koronájában ülnek, ahonnét ha eleget daloltak, nyomban a mezőkre szállhatnak. Magyarországon gyakori költőfaj, állandó.

Zsezse: homloka kárminpiros, torka fekete. Nagysága 13 cm, hátoldala szürkésbarna, sötét sávozású. Sötét szárnyán világos csík húzódik, oldala is sávos. A hím melle rózsaszínű. Röptében hallatott hívóhangja fémes csengésű „zse-zse-zse”, nálunk téli vendég.
 

Zsezse
 
Karmazsinpirók: a hím feje, melle és farcsíkja élénk kárminpiros. Csőre vaskos, hasa fehér. Sötétbarna szárnyán két halvány csík látható. Nagysága 15 cm, hangja halk „tyű-ik” füttyentés. Rendszeresen, de kevés példánya látható a Pilisben, akárcsak a;

Süvöltő: zömök termetű, sapkája fekete, melle rózsás-pirosas. Háta kékesszürke, farcsíkja fehér. Vaskos csőre, szárnya és farka is fekete, szárnyfoltja fehér. A téli kóborlók gyakran kiülnek az ágak hegyére, s a havas tájon a hímek piros színe messziről feltűnik. De könnyű rátalálni folyamatos, lágy „hiüp” füttyentését hallván is. Magyarországon ritka fészkelő, és gyakori téli vendég.
 
 
Süvöltő
 
A keresztcsőrű nagysága 16 cm, a fenyvesek madara. Csőrkáváik keresztezik egymást, farka villás. Az ágakon gyakran fejjel lefelé kapaszkodva papagáj módra szedegetik a fenyőtobozok magvait. A hím tollazata sötétpiros, farcsíkja élénkpiros, szárnya és farka sötét. Röpte gyors, hullámzó, csapatosan jár. Magyarországon ritka fészkelő, és rendszeres átvonuló, akiket a lehullott és kibontott fenyőtobozok árulják el, hogy merre járnak. Egyik kedvencem!

A meggyvágó nagysága 18 cm. Hatalmas, vaskos csőréről könnyen felismerhető. Feje nagy, nyaka rövid, termete tömzsi. Kékesfekete szárnyán széles fehér keresztszalag húzódik. Farka vége fehér, feje fahéjbarna, háta gesztenyebarna, testalja ibolyás fahéjbarna. Torokfoltja fekete. Csőre tavasszal kékesszürke, télen sárgásfehér. A meggyvágó röpte gyors, rendszerint magasan jár. A földön egyenes testtartással jár, ügyesen ugrál. Télen gyakran kisebb csapatokba tömörül. Éber, figyelő madár, Magyarországon gyakori költőfaj.
 
 
Meggyvágó
 
*** 

Nemes Nagy Ágnes: Mit beszél a tengelice

Mit beszél a tengelice?
Azt mondja a tengelice:
cipity Lőrinc, cipity Lőrinc,
tyaf, tyaf, tyaf.

Pici madár vagyok én,
pici nótát tudok én,
cipity Lőrinc, meg egy pici
tyaf, tyaf, tyaf!


Forrás: Schmidt Egon, Kalotás Zsolt; Tollas énekművészek, Mounfort, Peterson, Hollom; Európa madarai, Cini-cini muzsika; Móra kiadó 1978.

Cságoly Péterfia Béla

Polgár Info

Dátum: 2008. January 08. Tuesday, 10:25 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Természet
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Természet:
Madarakról Mindenkinek! IV. - Héja, karvaly, ölyvek


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 2.66
Szavazat: 3


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio