FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Madarakról Mindenkinek! IV. - Héja, karvaly, ölyvek
Természet
Ilyenkor télen több oka is van annak, hogy jobban szemünkbe tűnnek a ragadozó madarak. Kevesebb a madár, mint nyáron, és a nyáron itt fészkelőkhöz csatlakoznak téli ragadozó madár-vendégeink az északi rónákról és a keleti sztyeppékről.


Héja: Magyarországon rendszeresen költő, lehetőleg háborítatlan erdőrészekbe építi nagy fészkét, vagy más madarakét foglalja el. Nagysága: 46-60 cm. A tojó jóval nagyobb a hímnél, külső megjelenésük azonban hasonló. Széles, kerek szárnya röptében gyakran hegyes végűnek látszik, kivéve, amikor kiterjesztett szárnyon kering. Hátoldala sötétszürke, szeme fölött széles, fehéres szemöldöksáv van, amely csaknem tarkóig ér. Melle, hasa szürkésfehér, sűrű hullámos, sötétbarna keresztsávozással. Csőre rövid, a csőrtő és a szem sárga. A lába rendkívül erős. A héja mesterien nyilallva kanyarog a bokrok, fák között, és villámgyorsan, alacsonyan repülve csap le zsákmányára. Hangja rövid nyávogáshoz hasonló, és gyorsan megismételt „gi-gi-gi” kiáltás.
 

Héja
 
Karvaly: Nagysága 27-37 cm. Melle és hasa hullámos vonalakkal sűrű keresztsávos. Szemük és hosszú lábuk sárga. A hím hátoldala és fejtetője sötét palaszürke, arca rozsdaszínű, tarkóján világos folt van. Melle és hasa vörösbarnás keresztsávos, farkán szürke és barna keresztszalagok díszlenek. A tojó sokkal nagyobb, mint a hím, hátoldala feketésbarna, szemöldöksávja fehéres, világos melle és hasa sötétbarna keresztsávos. A karvalytojó hasonlít a héjára. A karvaly ugyanolyan vakmerő, ügyes ragadozó, mint a héja. Mesterien siklik a fák és bokrok között, majd hirtelen felemelkedik, és áldozatára mindig felülről vág le olyan erővel és sebességgel, hogy prédáját ritkán szalasztja el. Itt nálunk télen rendszeresen vadászik egy nagy tojó, amely az alattunk levő utcában lévő nagy nyárfa ágain pihen. Ha észreveszi prédáját, amely főleg veréb, vagy más kisebb madár, néhány gyors szárnycsapással próbálja őket utolérni. Ha ez nem sikerül neki, a gyors szárnycsapások után hosszabb siklásokkal köröz a levegőben. Költés idején általában rendszeresen hallani hangos „ki-ki-ki” kiáltását.
 

Karvaly zsákmányával
 
Ölyvek: Szárnya és farka széles, farkuk vége lekerekedő. Többnyire a magasban kifeszített szárnnyal keringve, vagy oszlopokon, vagy póznákon gubbasztva látható.

A gatyásölyv Magyarországon téli vendég, Norvégia, Svédország, Finnország, Oroszország tundráiról, gyér növényzetű nyílt vidékeiről. Nagysága 50-60 cm. Farka felülről fehér, végén széles sötét keresztszalag van. Szárnyának alsó oldala és teste alulról nagyon világos, hasán széles, sötét folt látható, a feje fehéres. A karevezők hegye sötét, a szárny alja világos. Lába az ujjakig tollas. Viselkedése, hangja, röpte hasonló az egerészölyvéhez, alacsonyan repülve vadászik, gyakran szitál egy helyben, s lomhán ejti magát prédájára. Kisebb rágcsálókkal táplálkozik, néha egy-egy madarat is elfog. Az egerészölyv 50-55 cm nagyságú madár. Röptében széles szárnya, széles lekerekedő farka, és rövid nyaka jellemző rá. Az öregek tollruhája nagyon változékony, rendszerint sötétbarnák, alsó felüket fehér foltok tarkítják. A szárny és a testalj fehér színezete lehet elenyésző, vagy kifejezettebb de szinte sohasem olyan világos, mint a gatyásölyvön. Ez utóbbitól barna és szürke keresztsávozású farka, amelynek a végén széles sötét harántsáv húzódik, szárnyán pedig a nagy kéztőfoltok hiánya továbbá tollatlan sárga csüdje különbözteti meg. Órákon át kering, mozdulatlan szárnyakon, szárnyán a kézevezők hegye elhajlik, farkát legyezőszerűen széttárja.
Az egerészölyv röpte lomha, időnként egyhelyben szitál. Főleg pockot, vagy egyéb apró emlőst fog, szívesen jár dögre is. Magyarországon gyakori fészkelő.


Egerészölyv
 
Forrás:
nyugat 1921/ 4 szám, Mounfort, Peterson, Hollom: Európa madarai

Cságoly Péterfia Béla

Polgár Info

Kapcsolódó cikkek:
 
Dátum: 2007. December 04. Tuesday, 18:35 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Természet
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Természet:
Madarakról Mindenkinek! IV. - Héja, karvaly, ölyvek


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 1.57
Szavazat: 7


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio