FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Oktatás: Virtuális jólét: digitális tábla a bezáró iskolába
Tudomány
Harmincnégymilliárdos luxusberuházás harmincmilliárd forintos forráskivonás idején - a digitális tantermi táblák vásárlását is magában foglaló kormányterv időszerűségét nem csak a szakma kérdőjelezi meg. Az interaktív táblák beszerzésének módja a kakaó-biztos számítógépek két évvel ezelőtti botrányos ügyére emlékeztet.


Az iskolák nem interaktív táblákra fordítanák a fejlesztési pénzeket

• Méregdrága kakaóvédelem: csak billentyűzetet vettek százezerért - miközben tízezer alatt lehet ilyet kapni! (szerk.)
• Sulinet program: Elenderre szabva (Kóka úr volt üzlete - szerk.)
• A piaci ár kisebb a tervezettnél
• Szomorú látlelet: az iskolák felét fel kell újítani
• Cégnévhez kötött ötletexport

Ma megtudhatjuk, mire akar tízmilliárdokat költeni a kormány. Magyar Bálint, a Miniszterelnöki Hivatal fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára taneszköz-kiállításon mutatja be és népszerűsíti az interaktív táblákat. A digitális tartalmak óraközi használatára alkalmas táblák ötlete először Gyurcsány Ferenc februári évértékelő beszédében bukkant fel: a miniszterelnök arról beszélt, hogy a tantermek mintegy felét, 30-35 ezer helyiséget szerelnek fel brit mintára interaktív táblával. A tervek szerint az iskoláknak pályázniuk kell majd a központilag beszerzett eszközökre, a tendert várhatóan decemberben írják ki. Az Intelligens iskola programra - ez tartalmazza a digitális táblákat is - az év elején még 60-65 milliárd forintot szántak a kormányzati nyilatkozók, ez az uniós keret csökkent év közben negyvenmilliárd forintra. Tegnap egy oktatási konferencián Magyar Bálint már csak 34 milliárd forintról beszélt. Az iskolák számítógépből, projektorból és interaktív táblából álló csomagra pályázhatnának január elsejétől, tehát továbbra sem világos, hogy a negyvenmilliárdból mennyi jut a digitális táblákra.

Magyar érvei

Magyar Bálint annak ellenére is ragaszkodik az elképzeléshez - a számon tartott 84 ezer tanterem negyven százalékát, 33 ezer osztálytermet szerelnének fel hét éven belül interaktív táblával -, hogy a baloldali kötődésű médiumokban is támadások érték. Magyar érvei között szerepel a többi között, hogy "nem az fogja elősegíteni egy gyerek pályáját, ha van vezetékes gáz az iskolában", vagy a táblák szükségességről vitatkozni "nagyjából olyan, mintha száz évvel ezelőtt arról vitatkoztak volna, hogy minek könyvet adni a diáknak akkor, amikor még a fűtés sincs megoldva az iskolákban". A valóság ennél sokkal árnyaltabb. Egy kutatás szerint az iskolák 27 százalékában nincs radiátoros fűtés, két százalékában a meleg víz is hiányzik (lásd írásunkat jobbra).

Pénzkivonás és modernizáció

Ami a pénzügyi lehetőségeket illeti: a büdzsé tervezetének ismeretében a szakemberek jelentős hányada a közoktatás fekete évének jósolja a 2008-2009-es tanévet. A tervek szerint harmincmilliárd forintot von ki a kormányzat a közoktatásból, emiatt emelkedik a pedagógusok kötelező óraszáma, csaknem nyolcezer pedagógust építettek le vagy nyugdíjaztak szeptemberig az iskolafenntartók, a tanárok és a tanítók pedig soha nem látott bizonytalanság elé néznek az idei és a következő tanévben. Okkal valószínűsíthető az is, hogy a digitális táblákkal felszerelni kívánt mintegy negyvenezer osztályteremből több ezer nem éri meg a modernizálást, mert - az Élőlánc Magyarországért mozgalom szakértői szerint - 1700-2000 kis iskola került veszélybe az évek óta tartó normatívacsökkentés és a konvergenciaprogram nyomán bekövetkező pénzkivonás miatt.

Lezsák Sándor, a parlament alelnöke - egykor tanyasi iskolában is tanító pedagógus - a közelmúltban kijelentette: óriási előrelépést lehetne elérni, ha egy-egy kis iskolára tizenöt-húsz millió forint többletpénzt adnának a fenntartók; a kétezer veszélyeztetett intézmény éppen megmenthető lehetne az interaktív táblák beszerzésére szánt negyvenmilliárd forintból.

Tatai-Tóth András, az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője szerint a közoktatás működési költségében mutatkozó szűkösséggel nem szabad összevetni a digitális táblák ügyét. "Az uniós források fejlesztésre fordíthatók, napi működésre nem" - mondta. Persze igaz az is, hogy a fejlesztés kategóriába igen sok minden belefér az egyszerű padtól a tantermi világításon át például a nagy teljesítményű számítógépig.

Mire jó a digitábla?

Az interaktív tábla a számítógép és az iskolai tábla kombinációjaként működik. Az érzékelőkkel ellátott táblára projektor vetít képet, a tanár pedig a táblánál állva, ujjának érintésével irányíthatja a számítógépet éppen úgy, mintha egérrel tenné. A pályázati kiírás
normatív alapon iskolai számítógépeket is előirányoz egyebek között a digitális tartalmak óraközi használata, csoportos vagy egyéni feladatmegoldás, elektronikus számonkérés és vizsgáztatás témakörében, ezekre a feladatokra azonban nem javasol megoldást. (hol vagyunk ettől még? - szerk.)
 
FÚSZ 
Dátum: 2007. November 25. Sunday, 08:50 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Tudomány
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Tudomány:
Szakács Gábor : A bosnyák piramisok


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 1.33
Szavazat: 3


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio