FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Ünnep: Mindenszentekre és halottak napjára készül az ország
Hagyományok
Az üdvözült lelkek emléknapját, mindenszentek napját ünnepli a katolikus keresztény világ november 1-jén, azokét a megdicsőült lelkekét, akikről sokaságuk miatt név szerint nem emlékezhet meg a kalendárium.


Az ünnepet a halottak napja követi, ekkor az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert szeretteinkre, rokonokra és barátokra emlékezünk, temetőlátogatással, gyertyagyújtással. Az egyházi ünnepek miatt a legtöbb helyen meghosszabbítják a sírkertek nyitva tartását, november 2-ig reggel héttől este nyolcig.

November 1-jén a katolikus egyház tagjai közös napon ünnepelik az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, akikről sokaságuk miatt a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg – írja a közelgő ünnepről, a mindenszentekről a Magyar Katolikus Püspöki Kar sajtószolgálata. Halottak napját pedig november másodikán tartják. Ezen a napon az elhunyt rokonokra és barátokra emlékezünk, elsősorban gyertyagyújtással.

A szerdai, illetve a csütörtöki ünnep miatt a legtöbb helyen a temetők hosszabban lesznek nyitva: november 2-ig reggel héttől este nyolcig várják az emlékezni kívánókat. Az idősebbeknek jó hír, hogy a fővárosi Új köztemetőben mikrobuszok fogják segíteni a belső közlekedést, igénybevételük díjtalan. A főváros két leglátogatottabb sírkertjében a három történelmi egyház képviselői várják az emlékezőket közös imára. Az Új köztemetőben október 31-én fél hattól, a Farkasréti temetőben november 1-jén szintén fél hattól. A megnövekedett forgalom miatt a temetők környékén a rendőri jelenlétet megerősítik.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az ünnep idején is teljes kapacitással fog dolgozni. A gyermekekre, az idősekre és a tartós betegekre különösen kell figyelni, hangsúlyozta Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője. A gyermekekre leginkább a meglazult sírkövek jelenthetnek veszélyt. Az idősek és a betegek vigyék magukkal a rendszeresen vagy a szükség esetén szedett gyógyszereiket a temetőlátogatás alkalmával. A rendőrség is fokozott óvatosságra inti az embereket. A hatóságok közlése szerint az ünnep miatt sok, kevésbé gyakorlott sofőr is volán mögé ül, így fel kell készülni a váratlan manőverekre. Az érintett napokon megnő a forgalom, ezért érdemes időben elindulni a sírkertekbe.

A Csongrád Megyei Baleset-megelőzési Bizottság külön tanácsokkal készült az emlékezés idejére. Az őszi időjárás specialitásait figyelembe kell venniük az autósoknak, érdemes ellenőrizni az ablaktörlők állapotát. A hosszabb utak előtt szakember segítségével célszerű átvizsgálni a gépjárműveket. A sírkerteket sokan kerékpárral vagy gyalog keresik fel, ők a közlekedés szempontjából leginkább veszélyeztetett csoportok. Nekik javasolt sötétedés előtt kilátogatni a temetőkbe, aki pedig sötétedés után megy, az gondoskodjon a láthatóságról fényvisszaverő eszközökkel.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint évente nagyjából húsz tűzeset történik ebben az időszakban. Ezeket a legtöbb esetben a kegyeleti gyertyák vagy a hallo­weeni töklámpások okozzák.

Érdemes a mécseseket olyan helyre rakni, ahol nem érhetnek hozzá semmilyen gyúlékony anyaghoz, vagy a távozás előtt el kell oltani őket.

 

Magyar Idők

Dátum: 2017. November 01. Wednesday, 07:05 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Hagyományok
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Hagyományok:
Jégtörõ Mátyás napja


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio