FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Egészség: Kiderült, mikor tûnnek el a hazai patikákból a homeopátiás szerek
Életmód
A Magyar Gyógyszerészi Kamara elfogadja az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének állásfoglalását arról, hogy a homeopátiás gyógyszerek terápiás hatása nem bizonyított, és levélben tájékoztatja a patikákat az ügyről. A gyógyszertárak polcairól azonban csak akkor fognak lekerülni ezek a készítmények, ha az erre hivatott londoni bizottság kiveszi azokat az Európai Gyógyszerkönyvből - mondta az InfoRádiónak a köztestület elnöke.


Nincs bizonyíték arra, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne – ezt állapította meg szeptemberi állásfoglalásában az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete.

Ennek a véleménynek a szakmai helyességét a Magyar Gyógyszerészi Kamara is elfogadja. Hankó Zoltán elnök az InfoRádiónak kiemelte: a szervezetnek nincs kompetenciája arra, hogy egy tudományos testület véleményét megkérdőjelezze, és az nem is lenne helyes gyakorlat.

Hangsúlyozta, hogy ezzel a kérdéssel minden érintett testületnek, beleértve az Európai Gyógyszerkönyv Bizottságot és a gyógyszerek európai harmonizációs szabályozásával foglalkozó szakembereket, foglalkozniuk kell és valamelyik álláspontot ki kell alakítaniuk.

Hiába az állásfoglalás arról, hogy nem hatékonyak a szerek, a patikák polcain továbbra is ott vannak a termékek. Ezzel kapcsolatban az elnök elmondta, hogy a homeopátiás gyógyszernek nevezett termékek forgalomba hozatali engedélyezési eljárása jogszabályon és gyógyszerkönyvi előírásokon alapuló hatósági eljárás, vagyis ezek a termékek, függetlenül attól, hogy a hatásosságuk nem igazolható, legális módon vannak forgalomban. Ahhoz, hogy ezek a termékek a gyógyszertárak polcairól, vagy a homeopátiás termékeket forgalmazó helyekről lekerüljenek, az európai jogszabályi háttérnek, az európai gyógyszerkönyvnek kell megváltoznia, ezt követően pedig hatósági döntéseknek kell megszületniük – fejtette ki.

Hankó Zoltán közölte: a európai gyógyszerkönyv fölött egy londoni székhelyű bizottság gyakorolja a felügyeletet. Ennek a testületnek van joga arra, hogy a gyógyszerkönyvbe új cikkelyeket emeljen be, a jelenlegieket módosítsa vagy törölje.

Ha a londoni bizottság úgy dönt, hogy a homeopátiás készítményeknek ki kell kerülniük az európai gyógyszerkönyvből, akkor az automatikusan maga után vonja a magyar gyógyszerkönyv és az ezzel kapcsolatos jogszabályok módosítását is – emelte ki.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara az álláspontjáról tájékoztató anyagokat készít, és a jövő heti államigazgatási egyeztetéseken a tárgyalópartnerekkel is közli azt. A döntés ettől kezdve az ő kezükben van – mondta az elnök.

Hankó Zoltán szerint ha az európai gyógyszerkönyvből kikerülnek a homeopátiás készítmények, vagyis nem lehet azokat gyógyszernek nevezni, és nem lehet a gyógyhatásukra hivatkozni, akkor az ilyen termékek forgalmazásuk indokát veszítik el. Hogy ezek után a homeopátiás szereket hol lehet árusítani, az már nem a gyógyszerészi kamara dolga - tette hozzá.
 
InfoRádió 
Dátum: 2017. September 30. Saturday, 11:35 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Életmód
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Életmód:
Depressziós? Lehet, hogy a falpenész a bûnös!


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio