FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Autonómia: A katalán kormány több mint 2300 helyszínt ígér a voksolásra
Civil kurázsi
Vasárnap reggel kilenc és este 20 óra között 2315 helyszínen, 6249 szavazókörben lehet majd voksolni a függetlenségi népszavazáson - közölte Jordi Turull katalán kormányszóvivő pénteki nemzetközi sajtótájékoztatón Barcelonában, ahol a spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett referendummal kapcsolatos tudnivalókat ismertették. A spanyol kormány szerint nem lesz népszavazás két nap múlva.


Elmondta, hogy a választói névjegyzékbe összesen 5,34 millió embert vettek fel. A voksolás lebonyolításában 7235 önkéntes működik majd közre, de a feladatra 50 ezren jelentkeztek.
Raül Romevera, a katalán kormány külügyi tanácsosa hangsúlyozta: a büntetőtörvénykönyv szerint a népszavazás nem bűncselekmény, ezért nem kellene úgy kezelni, mintha az lenne. "Ez demokrácia" - jelentett ki, hozzátéve: a katalán lakosság 80 százaléka a voksolás mellett van függetlenül attól, hogy támogatja-e a függetlenséget vagy sem.
Kitért arra is, hogy az európai törvényességen belül nem lehet "normálisnak" vélni a weboldalak bezárását, vagy egy legitim kormány gazdaságába történő beavatkozást. Ezek mind példák arra, hogy a spanyol kormány törvényellenesen cselekszik - jegyezte meg.
"Meg vagyunk győződve, hogy Katalónia polgárai szavazni fognak, megismételjük kérésünket, hogy ne dőljenek be azok provokációink, akik meg akarják akadályozni a szavazást. Mindent megteszünk, hogy lehessen voksolni" - fogalmazott Oriol Junqueras katalán elnökhelyettes.
Beszélt arról, ha megpróbálják akadályozni a szavazóhelyek működését, attól még tudnak majd voksolni a választók, ám azt nem árulta el miként. "Vannak más módok" - tette hozzá.
A katalán elnökhelyettes elmondta: felméréseik szerint a választásra jogosultak 60 százaléka részt vesz a népszavazáson október 1-én.
Az eseményen bemutatták, hogy milyen lesz a népszavazás hivatalos szavazóurnája, amely a hagyományostól eltérő fekete fedelű, fehér műanyagdoboz.
"Nem lesz népszavazás" - jelentette ki Ínigo Méndez de Vigo spanyol kormányszóvivő, a kabinet pénteki ülését követő sajtótájékoztatóján.
A politikus figyelmeztetett arra, hogy a szecesszionistáknak a bíróság előtt kell majd választ adni "folyamatos hűtlenségükre". "Senki sem áll a törvények felett" - hangsúlyozta, és improvizációnak nevezte a népszavazást, amelynek hiányoznak törvényességi garanciái.
Szólt arról, hogy Katalóniában "zaklatják" azokat, akik nem támogatják a népszavazást, köztük például polgármestereket, közéleti szereplőket, művészeket, és az újságírókat. Utóbbival kapcsolatban a Riporterek Határok Nélkül nevű civil szervezet tett jelentést.
A spanyol kormányszóvivő kijelentette: egy jogállamnak kötelessége megakadályozni egy olyan népszavazást, amelynek célja a "szétszakítani országunkat".
Hozzátette: az együttélés, a fejlődés, a jólét nem lehetséges a törvény és a jogállam keretein kívül.
Katalóniában napok óta jelentős népszavazási mozgósítás zajlik. Folyamatosak az utcai megmozdulások. Délelőtt több mint egy tucat katalán városból indultak útnak gazdák traktorokkal Barcelona felé, hogy a katalán kormány épülete elé vonulva követeljék a katalánok jogát az önrendelkezési népszavazás megrendezéséhez.
Több száz fellobogózott, és demokrácia feliratú transzparensekkel ellátott traktor lepte el a városba vezető utakat az agrárszakszervezetek felhívására.
A katalán egyetemisták pénteken is folytatják sztrájkjukat a referendum érdekében, amelyet még csütörtökön kezdtek, és az első nap a szervezők szerint 80 ezren vette részt benne. A katalán rendőrség a résztvevők számát 16 ezerre tette.
 
Polgár Info/MTI 

Kapcsolódó cikkek:

» Ferenc pápa közbenjárást kérik katalán papok
» Madrid rátette a kezét a katalán rendõrségre
Dátum: 2017. September 30. Saturday, 10:35 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Civil kurázsi
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Civil kurázsi:
Hungarica koncert a nemzeti jogvédelemért


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio