FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Mûvészet: Dohnányi, Kodály és Liszt
Kultúra
Szeptember 25-én Ránki Dezső zongoraművész közreműködésével indítja el a Nemzeti Filharmonikusok zenekar és énekkara az őszi évadot. A koncerten Dohnányi Ernő késő romantikus stílus jegyében írt I. szimfóniája, Liszt Ferenc szelídebb hangvételű, de magával ragadó A-dúr zongoraversenye, valamint Kodály Zoltán 1906-ban komponált Nyári este című, lírai hangulatú szimfonikus költeménye hangzik el.


Hamar Zsolt zeneigazgató elmondta, hogy két hete kezdték el a próbákat a zenekarral, és bár nagyrészt olyan darabokat próbálnak, amelyek vendég karmesterek közreműködésével szólalnak majd meg, a hosszú műhelymunka elengedhetetlen. „Elsőként Richard Strauss Imigyen szóla Zarathustra című szimfonikus költeményét kezdtük el megtanulni, amely októberben hangzik majd el, illetve egy decemberi Mahler-koncertre is készülünk” – tette hozzá Hamar Zsolt.

A zeneigazgató kiemelte, hogy a zene- és az énekkar a jövőben még szorosabban fog együttműködni, és a szeptember 25-i nyitó hangversenyen is lesz egy meglepetés, amelyben az énekkar tevékeny szerepet kap.

Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója elmondta, hogy az énekkarral folytatott munkája során a minőség és az együttesépítés kérdései egyaránt szerepet kapnak. „A kórushangzás nagyon sokat fejlődött az elmúlt időszakban, ezért külön figyelmet szentelünk az együttes hangzásának, intonációjának és szövegmondásának fejlesztésére és modernizálására, hogy tartani tudjuk a lépést a világ zenei élvonalával” – jelentette ki.

Mint mondta, a kórus igen sokszínű, így egymás után meg tud szólaltatni egy oratóriumot, Bach h-moll miséjét, valamint Heinrich Schütz műveit a Magyar Rádió zenei együtteseivel együttműködve. „Én nagyon nagy hangsúlyt helyezek az a cappellára, így a műfaji sokszínűség mellett ezt a fajta megszólalásmódot szeretném kiemelten kezelni” – mondta.

A sajtótájékoztatón bemutatták Magyarország első és egyetlen filharmonikus zenei applikációját is, amelynek segítségével a Nemzeti Filharmonikusok vezetői új elérési utakat kívánnak nyitni az érdeklődőknek. Az alkalmazásban lesz majd egy naptár, amelyben lehet jelölni az érdekesnek ígérkező koncerteket, ezenkívül elérhetők lesznek az együttest érintő legfrissebb hírek is, valamint egy komolyzenei játékkal is játszhatnak majd a felhasználók. Az alkalmazás a tervezők reményei szerint később további funkciókkal bővül.
 
Magyar Idők 
Dátum: 2017. September 14. Thursday, 10:35 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Kultúra
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Kultúra:
A zene világnapja


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio