FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Oktatás: A háttérhatalom embereit képzik a CEU-n
Tudomány
Bár a legfrissebb nemzetközi kutatás, a 2017-es ARWU-rangsor is cáfolja azt a balliberális mantrát, miszerint Soros György Central European ­Universityje (CEU) a világ egyik legjobb egyeteme, az kétségtelen, az intézménynek komoly hatása lehet a nemzetközi gazdasági és politikai életre.


A CEU öreg­diákjai között keresve egymás után tűnnek fel külföldi miniszterek, államtitkárok, washingtoni tanácsadók, banki tisztségviselők, vagy uniós és ENSZ-szervezetek munkatársainak nevei – ezek jellemzően olyan emberekhez tartoznak, akik feltétlen hívei a tőzsde­spekulánsnak. A hálózatnak különösen szoros a román, a grúz és az afrikai beágyazottsága.

Utóbbi akár azzal is összefügghet, hogy a milliárdos Nyílt Társadalom Alapítványaival számos projektben együttműködő Világbank kelet-afrikai részlegének volt igazgatója, Peter Eigen a Transparency Interational első számú alapítója. Eigen nagy tisztelője Sorosnak, akivel együtt indították el 2002-ben a Publish What You Pay kampányt, amelyhez világszerte több mint nyolcszáz nem kormányzati szervezet csatlakozott az évek során.

A Central European University (CEU) egykori hallgatóira visszatérve érdemes kiemelni az átfedést az egyes nagy karriert befutott öregdiákok működési területe és a világ gazdasági forró pontjai között. Vegyük például az Azerbajdzsán–Grúzia–Románia vagy a Nabucco – később meghiúsult – gázszállító rendszereket, amelyekben közös, hogy rajtuk keresztül Oroszország kikapcsolásával lehetne gázt szállítani Európába.

A Soros-egyetemen tanult Larisa Leshchenko a Világbank munkatársa, aki több afrikai ország és Ukrajna után most országmenedzserként éppen Azerbajdzsánnal foglalkozik. A szintén CEU-n végzett Ketevan Tsikhelashviliből ugyanakkor miniszterhelyettes, majd tárcavezető lett Grúziában, miközben vezető beosztást tölt be hazája legnagyobb antikorrupciós és emberi jogvédő szervezetében, s amúgy korábban a NATO-nál is megfordult. Honfitársnője, Tinatin Khidasheli védelmi miniszterségig vitte a Soros-diplomával.

Romániában Raluca Alexandra Pruna igazságügyi miniszter képviseli a CEU-s öregdiákok táborát. De egyik hivatali elődje, Monica Macovei is a Soros-egyetemen végzett. Pruna – milyen meglepő – egyszersmind a román Transparency International egyik alapítója és jogi szakértője, s korábban dolgozott az Európai Tanácsnak és az Európai Bizottságnak is.

A sor Rasa Ostrauskaitével válik teljessé, aki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet konfliktusmegelőzési központjának igazgatóhelyettese, ugyanakkor Ukrajna- és Grúzia-szakértő. Itt érdemes megjegyezni azt is, hogy az elmúlt években kiszivárgott anyagok, például a DCLeaks oldalon publikált levelek szerint Soros György aktív szereplője volt az ukrán válságnak és a 2008-as orosz–grúz háborúnak is.

A kivételes pályát befutott CEU-sok közé sorolhatjuk még a teljesség igénye nélkül Uchenna Emelonyét, aki az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságán találta meg a helyét; Jana Drlikova cseh kormányzati körökben mozog; Nurbek Jenish a kirgiz nemzeti bank egyik vezetője lett, előtte a Világbank tanácsadója volt; szintén az ENSZ-nél kötött ki Iman Sayed Taha, aki egy interjúban őszintén meg is vallotta: a CEU kulcsszerepet játszott személyiségfejlődésében és a karrierjében.

A Soros-egyetem oktatóiról korábban már a Transparency International Magyarország és a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület kapcsán írtunk, így most csak két nevet említenénk. Robert D. Ebel washingtoni tanácsadóból és a Világbank Afrika-szakértőjéből lett a CEU professzora, ahol együtt dolgozik a Horn-kormány igazságügyiminiszter-helyettesével és helyettes államtitkárával, a tőzsdespekuláns Nyílt Társadalom Intézetének egykori kutatási vezetőjével, az ENSZ és a Világbank szakértőjével, Bárd Károllyal.
 
Magyar Idők 
Dátum: 2017. August 23. Wednesday, 08:35 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Tudomány
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Tudomány:
Szakács Gábor : A bosnyák piramisok


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio