FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Környezetvédelem: Marad a szigor a GMO-nál
Természet
Továbbra is zéró tolerancia van érvényben a génmódosított összetevőktől mentes termékek jelölésénél. A jövőben is csak azok az áruk jelölhetők GMO-mentesként, amelyekben 0,1 százalék alatt marad a GMO-tartalom – közölte lapunkkal Nagy István, az FM miniszterhelyettese.


Nem puhítja fel a kormány a génmódosítás-mentes jelölésre vonatkozó feltételeket, a nemrég elfogadott rendeletmódosítással csupán a vonatkozó uniós jogszabályhoz és a nemzetközi gyakorlathoz igazítják a takarmányokban megengedett génmódosított összetevők határértékét – hívta fel lapunk figyelmét Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára. Mint mondta, a módosítás révén a jogszabály a takarmányoknál is igazodik a Duna menti régió országainak GMO-mentes jelölésre vonatkozó szabályzatához, ami nem zárja ki olyan takarmányok felhasználását, amelyekben a véletlenszerű GMO-tartalom elhanyagolható, azaz nem haladja meg a 0,9 százalékot.

– Elengedhetetlen volt, hogy a takarmányoknál kompromisszumot kötünk, igazodva a nemzetközi szabályozáshoz. A magyar szóját ugyanis Ausztriában dolgozzák fel, ahol a megengedett GMO-tartalom 0,9 százalék – mutatott rá az államtitkár. Hozzátette: a szaktárca reálisan teljesíthető feltételeket szabott a génmódosított összetevőt nem tartalmazó termékekre vonatkozóan. Kiemelte ugyanakkor, hogy GMO-mentes jelölést továbbra is csak az az áru kaphat, amelyben a génmódosított összetevők aránya kevesebb mint 0,1 százalék.

A miniszterhelyettes emlékeztetett arra, hogy jó néhány országban – például Németországban, Ausztriában, Szlovéniában – létezik önkéntesen használható jelölés. Ezekben az államokban jellemzően a GMO-lobbisták harcoltak azért, hogy a jelölés kritériumai betarthatatlanul szigorúak legyenek, következésképpen senki ne tudja használni azt a termékein. – Fontos, hogy olyan feltételeket szabjunk, amiket a gyártók teljesíteni tudnak.

Ha a szabályozásunk szigorúbb, akkor azokat a hazai előállítókat hozzuk hátrányba, akik Magyarországon GMO-mentes élelmiszereket állítanak elő. – emelte ki Nagy István. Megjegyezte: a módosítással azt is elkerüljük, hogy a hazai szereplők az osztrák vagy német rendszerben tanúsíttassák magukat és a magyar helyett a külföldi jelöléssel ellátott termékeiket hozzák forgalomba.

A szaktárca a GMO-mentes stratégia új elemeként rendeletben szabályozta a génmódosított összetevőt nem tartalmazó élelmiszerek jelölhetőségét. A rendelet alapján lehetővé vált, hogy a nem génmódosított alapanyagokból készült élelmiszerek, az ilyen takarmánnyal etetett állatoktól származó hús, hal, tojás, tej és méz csomagolásán feltüntessék ezt a tényt. Következő lépésként a tárca védjegyként is bejegyzi majd a jelölést.
 
Magyar Idők 
Dátum: 2017. April 13. Thursday, 08:05 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Természet
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Természet:
Madarakról Mindenkinek! IV. - Héja, karvaly, ölyvek


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio