FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Politika: Az elnök döntése
Publicisztika
Vannak helyzetek, pillanatok, amikor lehetetlennek tetszik megfelelni a köztársasági elnök számára megfogalmazott alkotmányos intelemnek: tevékenységével a pártok fölött áll, kifejezi a nemzet egységét. Ugyan miféle módon, miféle döntéssel lehetett kifejezni ezt az egységet a lex CEU-ként ismert törvénymódosítás esetében?


A feladvány első pillantásra megoldhatatlannak látszik. A másodikra is.

Áder János előtt a jellemző módon egyetlen nap alatt a parlamenttel elfogadtatott javaslat ügyében is három lehetőség állt. Aláírni, az Országgyűlésnek visszaküldeni vagy az Alkotmánybíróság elé utalni. Mindegyik döntés indulatokat kavar, és érdekeket sért. Ádert Jánost, különösen pedig eddigi államfői munkásságát ismerve biztosak lehetünk abban, hogy alapos mérlegelés, széles körű konzultáció után hozta meg a döntést. A vizsgálódás elsősorban a felsőoktatási törvény módosításának alkotmányosságára irányult. Ha az államfő arról győződik meg, hogy a szöveg minden bizonnyal tartalmaz az alaptörvénybe ütköző rendelkezéseket, akkor – és csak akkor! – dönt az előzetes normakontroll mellett. Mindebből az is következik, hogy ha nem talál ilyen pontot, úgy akkor sem fordul az Alkotmánybírósághoz, ha osztja a törvénnyel kapcsolatos aggályok jó részét. Áder János eddig pontosan élt az alkotmányossági vétó intézményével, a bírói testület rendre visszaigazolta aggályait – lásd a jegybanki alapítványok pénzének a nyilvánosság ellenőrzése alóli kivonásának kormányzati kísérletét. Egy ilyen döntést ünnepelt volna az ellenzék, a lex CEU miatt utcára vonult sokaság, és a nemzetközi visszhangja is kedvező lenne, talán a pártkatona jelzőt is lekoptatja az államfőről, a Fidesz-tábor harci tűzben égő kemény magja ugyanakkor aligha leplezné csalódottságát. Bár Soros-bérencnek valószínűleg nem nevezte volna a kormánysajtó Ádert.

Ha az elnök a törvényt alkotmányosnak, de például politikailag vagy hazánk nemzetközi megítélése szempontjából károsnak, elhibázottnak tartja, adja magát a politikai vétó lehetősége. Megfontolásra visszaküldheti a parlamentnek. Az eddigi tapasztalatok szerint azonban az ilyen aggályoskodáson hamar túllép a kormánytöbbség, és Áder Jánosnak a hamarosan érdemi módosítás nélkül újra elé kerülő jogszabályt másodszor már alá kell írnia. Ezen forgatókönyv esetében az államfő jelezhette volna komoly fenntartásait, világossá téve a kormányétól eltérő álláspontját, egyben azt üzenve, meghallotta a tiltakozók, köztük a tudományos élet színe-javának hangját. Csakhogy a kormányellenes tábor fundamentalista hangadóit ez nem győzné meg, ócska színjátékról, a jogállamiság látszatának fenntartásáról beszélnének. Főként arra hivatkozva, hogy ez a lépés a végeredményt tekintve ugyanazt eredményezi, mint ha egyből aláírta volna az elnök a kifogásolt törvényt. Ez tehát így csak időhúzás.

A harmadik, végül megvalósult lehetőség a lex CEU aláírása. Ebben az esetben azok, akik ellenzik a törvényt, és itthonról és külföldről, az utcára vonulva, leveleket, felhívásokat megfogalmazva az aláírás megtagadására kérték vagy egyenesen szólították fel Áder Jánost, feltehetőleg a csalódás miatti haragjukat is részben rajta töltik majd ki. Nehéz nem tudomást venni a nyomásgyakorlásról, elvárásdömpingről, de az államfő helyzete ez esetben egyik kicsit hasonlatos a bíróéhoz: függetlenítenie kell magát a külső tényezőktől, a közvélemény hangulatától. A döntés akkor szuverén, ha csak a törvény betűi és szelleme, valamint a belső lelkiismeret befolyásolja.

Áder János azzal, hogy az utolsó pillanatig kivárt a bejelentéssel, alighanem üzenni akart, finoman jelezte a kormányoldal eljárásával kapcsolatos fenntartásait. Az aláíráshoz fűzött nyilatkozatában kiállt az egyetem további működése mellett, lényegében ennek biztosítását kérte a kormánytól. Kérdés azonban, hogy az előre hozott kampány határokon is átharsogó zajában meghallja-e, s főként megérti-e minden érintett az elnöki üzenetet.
 
Szerető Szabolcs
 
Magyar Nemzet 

Kapcsolódó cikkek:

» Az államfõi hivatal elõtt tüntettek a törvény kihirdetése után
Dátum: 2017. April 11. Tuesday, 08:05 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Publicisztika
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Publicisztika:
Gazdasági válság


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio