FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
·Odaítélték a 2017-es Táncház Díjat és Táncház Érméket.
·A nyugattól, vagy magyar gazdasági szereplõktõl kapott civil támogatás nem kíván új törvényt!
·Hol tart az emlékezet? Mérsékelt demokrata politikai álláspont.
·Törökország és EBESZ megfigyelõk! Van tanulság a magyarok számára bõven!
·Már lelki gondozói szolgáltatással is várják az ellátottakat a Krisna-hívõk húsvét hétfõi ételosztásukon.
·Magyar tegyen a magyarért! Mérsékelt demokrata politika a magyarság valódi politikája!
·Csodálatos KOCKÁzatok - A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány közleménye
·Választás és választók! Két politikai út Magyarország elõtt!
·Magyar politika és kémek mindenütt? Mérsékelt demokrata politika nyílt párbeszédet vár el a témában!
·Hozzáadott érték és több emberi tevékenység a vállalkozásoknál, valódi humán reform a jogalkotásban - Ez lehet Magyarország sikere!

Tovább...

 
Média: Kamuhírek fertõzik a világot
Magazin
Hónapok óta virágzik a fake news angol kifejezés a médiában az interneten szándékosan terjesztett álhírek megjelölésére, igazából még pontos fordítása sincs. A kifejezés régi gyakorlatot takar - már a 18. században is léteztek Franciaországban gúnyiratok és "kacsák" -, de az internetes környezet révén új erőre kapott a jelenség - írta az AFP francia hírügynökség.


"A szemérmetlen hazugságok a görög és római ókor óta részei a politikai beszédnek" - véli Robert Zaretsky amerikai történész, a Houstoni Egyetem tanára.

Harvardi kollégája, Robert Darnton már Kaiszareiai Prokopiosznál felfedezte a "fake news" első nyomait: a 6. században élt bizánci történész gyanús értesülésekkel tűzdelte tele Jusztiniánuszról írt Titkos történetét, kétségkívül azért, hogy befeketítse a császárról kialakult képet.

"Időben hozzánk közelebb, a francia forradalmat megelőző abszolút monarchia alatt írt gúnyiratokat is a fake news régi formájának tekinthetjük" - mondta Robert Zaretsky. Ezeket a szatirikus szövegeket olyanok írták, akik nem lelték helyüket a rendszerben, s ezért destabilizálni próbálták. Egyes történészek, köztük Darnton szerint ezek az iratok is hozzájárultak a forradalom kirobbantásához.

A gúnyiratoknál elterjedtebb kacsák Párizs utcáin rikkancsok által árult lapok voltak, amelyek légből kapott "tényekről" adtak számot, így 1780 táján egy képzeletbeli szörny Chilében történt elfogásáról.

Darnton szerint a kacsák a fake news régi változatai. A 19. században valósággal burjánzottak az Egyesült Államokban a "hoaxok", az eladott lapszám növelését célzó átverések.

1835-ben a The Sun című New York-i újság nagy szenzációt keltett a John Herschel korabeli híres csillagásznak tulajdonított cikksorozatával, amelyben leírta, hogy milyen bizarr formáit fedezték fel az életnek a Holdon. A "Nagy Hold hoax"-nak köszönhetően az eladott példányok száma jelentősen megnőtt.

"Feltehetően az Egyesült Államokban jelent meg a 19. század végén a fake news a szó mai értelmében" - írta Robert Love amerikai újságíró a Columbia Journalism Review című folyóiratban.

2016 őszén, az amerikai elnökválasztási kampányban robbanásszerűen megnőtt a kifejezés használata, ha hinni lehet a Google a "fake news" kifejezésre vonatkozó kereséseier vonatkozó adatainak.

Pascal Froissart párizsi egyetemi tanár szerint a fake news "nem csupán hamis információ, de a tények teljes ismeretében a médiatérbe bedobott álhír".

"Propaganda, választási reklám vagy átverés" - ezeknek a hamis híreknek mind különböző a céljuk" - fejtette ki az álhírek szakértője.

Megjelenhetnek egy humoros weboldalon. Ilyen volt Marine Le Pen szélsőjobboldali pártvezetőnek a magyar Hírcsárdához hasonló Le Gorafi francia portál által kitalált "terve", amely szerint "Algéria által fizetett fallal építetti körül Franciaországot", amelyet egy algériai lap tévedésből át is vett.

A fake news célja lehet lájkvadászat is, egy adott internetes oldal látogatottságának, illetve a reklámbevételei növelésének céljából.

Az internetes álhír lehet ideológiai indíttatású is: az egyesült államokbeli Pizzagate-ügy történetét, amelyben felváltva volt szó egy feltételezett pedofil hálózatról, egy washingtoni pizzériáról és demokrata párti környezetről, átvette az összeesküvés-elméleteket és szélsőjobboldali eszméket terjesztő Infowars amerikai hírportál is.

Donald Trump gyakran használja - néha csupa nagybetűvel - a fake news kifejezést a Twitteren: Pascal Froissart számítása szerint 20 hét alatt mintegy 40-szer fordult elő az amerikai elnöknek a mikroblog portálon közzétett üzeneteiben.

Trump értelmezésében a fake news olyan információt jelent, amelyet ő határozottan kétségbe von vagy tagad. A kifejezés elburjánzó használata Froissart szerint "nyerő stratégia", mert "Trumpnak azokat az üzeneteit, amelyekben a +fake+ (ál, hamis) szó szerepel, sokkal többen átveszik, mint a többit".
 
Polgár Info/MTI 
Dátum: 2017. April 03. Monday, 12:35 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Magazin
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Magazin:
Klasszikus sorozatok ingyen a neten


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio