FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Technika: Csapatban is dolgozhatnak a robotok és az emberek
Tudomány
Eddig a nehéz robotokat mindig külön alkalmazták az emberektől, hogy a munkásokat ne veszélyeztessék, de mostantól erre nem lesz szükség.


A nehéz robotok képesek gond nélkül felemelni 200 kilogramm súlyú tárgyakat vagy akár 2 méter méter/másodperces sebességgel mozogni. Az üzemeltetők, hogy kizárjanak minden veszélyt, eddig ketrecekkel vagy földre festett vonalakkal elválasztották egymástól az üzemekben lévő gépeket és embereket, holott a két fél együttműködése igazán praktikus és kifizetődő lenne. A Fraunhofer Társaság szakemberei egy olyan biztonsági koncepciót és intelligens robotvezérlést fejlesztettek ki, amelynek köszönhetően a gépek és az emberek együtt dolgozhatnak.

A kutatók eltérő kooperációs szinteket valósítottak meg. Minél intenzívebb az együttműködés, annál magasabb a szint és annál szigorúbbak a biztonsági szabályok. Összesen négy szintet alakítottak ki. Amennyiben például egy ember átnyújt egy gépnek egy építőelemet vagy alkatrészt, akkor az olyan lassan és óvatosan mozog, amennyire azt az adott szint engedélyezi. Amennyiben a két fél eltérő feladatokat végez el egymástól távol, akkor a robot teljes energiával működhet. A legalacsonyabb szint esetében csak két zóna van, a piros és a zöld. Amíg az ember távol van a géptől, az teljes erővel végzi a feladatát, de ha közeledik hozzá az ember, akkor azonnal leállítja a mozgását. Amennyiben a két fél átad egy tárgyat egymásnak, akkor megjelenik a sárga szintjelzés, ez jelöli a kooperációt.

Ahhoz, hogy a gép jól tudjon reagálni partnere mozdulataira, ismernie kell annak helyzetét és mozgását, ezt kamerák biztosítják. Két készülék a munkaterületet felülről nézi és mindig az ember aktuális tartózkodási helyzetét jeleníti meg. Egy harmadik kamera a robot "fején" található és a közeli területekre összpontosít, így a gép felismerheti az ember arcát, kezeit vagy a kezében tartott tárgyat is. A készülékeket számos szenzort egészíti ki, amelyek rögzítik a gyorsulást, a helyzetét, a robot erejét, illetve az ember pozícióját és mozgását, hogy így legyen elkerülhető az ütközés.

Az összegyűjtött adatokat intelligens algoritmusok elemzik ki. Ezek gondoskodnak arról is, hogy a robot viselkedése és az összes biztonsági szabály az adott feladattól és helyzettől függően folyamatosan igazodjon egymáshoz. Matthias Putz, a Fraunhofer Társaság intézetvezető professzora közölte, hogy a rendszert laboratóriumi körülmények között már tesztelték és teljesen működőképes volt. Még az idén bevizsgáltatják a megoldást és minél előbb szeretnék az ipar rendelkezésére bocsátani.

A rendszer egy virtuális valóság szemüveg segítségével is tesztelhető. Ilyen esetekben a felhasználó virtuálisan átélheti, hogy milyen lenne közösen dolgozni egy robottal. A közeljövőben a szakértők tovább finomítanak a megoldáson, amely képes lesz arra is, hogy a munkatársak viselkedéséhez igazodjon. Emellett folyamatban van a gesztusvezérlés integrálása is, amelynek a segítségével az ember a kézmozdulataival vezérelhetné a géptársát, így kérhetné attól például egy szerszám átnyújtását.
 
sg.hu 
Dátum: 2017. April 03. Monday, 10:35 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Tudomány
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Tudomány:
Szakács Gábor : A bosnyák piramisok


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio