FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Politika: Lottóötös
Publicisztika
Történt egyszer, hogy akaratlanul is kihallgattam néhány férfi kávéházi (na jó: kocsmai) beszélgetését. Nem volt nehéz dolgom, kapatosak voltak, és hangosak. Arról folyt a szó, ki mekkora összegű lottóötös megnyerése után érezné úgy, hogy az élete biztosítva van, csak egészség legyen, s a többit megveszi – ahogyan ezt állítólag egy Rothschild fiú hangoztatta valamikor.


Röpködtek a milliárd forint feletti összegek, Bugatti Veyronok, Ferrarik, világ körüli luxusutak és villák kertjében rendezett úszómedencés házimurik. A társaság egyik tagja azonban feltűnően szótlan volt. Aztán, kihasználva az átmeneti csöndet, megszólalt: – Százmillió. Ennyi kellene. Ötvenből vennénk egy nagyobb lakást a feleségemmel közösen Budapesten, a maradékból meg két kicsit. Ezeket kiadnánk, és ebből befolyna annyi pénz havonta, hogy mindig legyen mögöttünk elegendő tartalék a munkahelyi fizetés mellett – mondta, és megtoldotta még azzal, így abban is biztos lehetne, hogy tud valami értékeset hagyni a gyerekeire. A többiek meghökkentek. Miért álmodozik valaki százmillióról és pláne munkahelyről, ha álmodozhat milliárdokról és karibi láblógatásról is?

Nem állíthatjuk, hogy az európai uniós források és egy felzárkózásra szoruló ország, illetve a lottónyeremény és egy család gazdálkodása között felállítható közvetlen párhuzam. De az biztos, hogy a rendelkezésre álló pénz elköltésének módja mindkét esetben stratégiai jelentőségű. Megfelelően átgondolt, felelős döntés kérdése, hogy átmeneti, pazarló felhőtlenség után visszacsúszást, vagy tartós jólétet, generációk számára biztosított, kiszámítható gyarapodást hoznak-e az elköltött forintok. Nos, úgy tűnik, a magyar döntéshozóknak eddig nem sikerült megfelelő hatékonysággal termővé tenniük az ideáramló forrásokat.

Elképesztően hanyag módon kezelte, és legkevésbé sem használta fel eredményesen a magyar állam az európai uniós támogatásokat.

Egy a kormány megrendelésére készített tanulmány legalábbis azt mutatja, hogy a támogatások mellett is csak stagnálásra futotta hazánkban. A KPMG és a GKI Gazdaságkutató közös anyaga szerint 2006 és 2015 között a magyar gazdaság teljesítménye mindössze 4,6 százalékkal növekedett, uniós források nélkül azonban 1,8 százalékkal csökkent volna. Úgy áramlott be az országba 14 ezermilliárd, azaz fejenként 1,4 millió forint, hogy közben a lakosság fogyasztása 5 százalék feletti mértékben csökkent. A legmegdöbbentőbb adat a befektetésekhez kapcsolódik. E szerint a vizsgált időszakban az uniós pénzbeáramlás mellett is csupán 2,8 százalékkal nőttek a befektetések, enélkül viszont 31,3 százalék lett volna a visszaesés. Ijesztő.

Mondhatja azt a jelenlegi kormány, hogy az előző uniós pénzügyi ciklus még a baloldali kabinet idején kezdődött, így ők csak menet közben kapcsolódhattak be a források elosztásába. Azt is, hogy át kellett vacognunk egy világgazdasági válságot. Mindezek ellenére a második és a harmadik Orbán-kormány felelőssége is tetten érhető abban, hogy nem a megfelelő, hasznot hajtó beruházásokra mentek el pénzek, hanem elhibázott építkezésekre. Hosszan lehetne sorolni ezeket, elég, ha most csak a sajtóban megjelent legfrissebb esetekről emlékezünk meg: a vasúti közlekedés nélküli vasúti átrakóról Kistelek mellett és az ugyancsak ott felhúzott ipari parkról, amelyben nincsenek vállalkozások.

A következő három évben még érkeznek uniós források Magyarországra, utána viszont kérdéses, hogy kapunk-e akár egy eurócentet is. A most folyó ciklusban várható 12 ezermilliárd forintnyi fejlesztési forrás hasznos elköltése tehát kulcskérdés. Ehhez képest a kormánynak az a legfőbb gondja, hogy rekordsebességgel ossza ki a pénzt, nem törődve annak kockázatával, hogy így esetleg nem a jó, hanem a gyorsan beadott pályázatok nyernek majd. Pedig mindenképpen el kellene kerülni az előző ciklus kudarcát, különben úgy járunk, mint a lottónyertes győri házaspár, akiknek a kávézóját épp most rámolja ki az adóhivatal.
 
Erdősi Csaba
 
Magyar Nemzet 
Dátum: 2017. March 31. Friday, 06:35 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Publicisztika
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Publicisztika:
Gazdasági válság


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio