FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
·Odaítélték a 2017-es Táncház Díjat és Táncház Érméket.
·A nyugattól, vagy magyar gazdasági szereplõktõl kapott civil támogatás nem kíván új törvényt!
·Hol tart az emlékezet? Mérsékelt demokrata politikai álláspont.
·Törökország és EBESZ megfigyelõk! Van tanulság a magyarok számára bõven!
·Már lelki gondozói szolgáltatással is várják az ellátottakat a Krisna-hívõk húsvét hétfõi ételosztásukon.
·Magyar tegyen a magyarért! Mérsékelt demokrata politika a magyarság valódi politikája!
·Csodálatos KOCKÁzatok - A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány közleménye
·Választás és választók! Két politikai út Magyarország elõtt!
·Magyar politika és kémek mindenütt? Mérsékelt demokrata politika nyílt párbeszédet vár el a témában!
·Hozzáadott érték és több emberi tevékenység a vállalkozásoknál, valódi humán reform a jogalkotásban - Ez lehet Magyarország sikere!

Tovább...

 
Politika: Lottóötös
Publicisztika
Történt egyszer, hogy akaratlanul is kihallgattam néhány férfi kávéházi (na jó: kocsmai) beszélgetését. Nem volt nehéz dolgom, kapatosak voltak, és hangosak. Arról folyt a szó, ki mekkora összegű lottóötös megnyerése után érezné úgy, hogy az élete biztosítva van, csak egészség legyen, s a többit megveszi – ahogyan ezt állítólag egy Rothschild fiú hangoztatta valamikor.


Röpködtek a milliárd forint feletti összegek, Bugatti Veyronok, Ferrarik, világ körüli luxusutak és villák kertjében rendezett úszómedencés házimurik. A társaság egyik tagja azonban feltűnően szótlan volt. Aztán, kihasználva az átmeneti csöndet, megszólalt: – Százmillió. Ennyi kellene. Ötvenből vennénk egy nagyobb lakást a feleségemmel közösen Budapesten, a maradékból meg két kicsit. Ezeket kiadnánk, és ebből befolyna annyi pénz havonta, hogy mindig legyen mögöttünk elegendő tartalék a munkahelyi fizetés mellett – mondta, és megtoldotta még azzal, így abban is biztos lehetne, hogy tud valami értékeset hagyni a gyerekeire. A többiek meghökkentek. Miért álmodozik valaki százmillióról és pláne munkahelyről, ha álmodozhat milliárdokról és karibi láblógatásról is?

Nem állíthatjuk, hogy az európai uniós források és egy felzárkózásra szoruló ország, illetve a lottónyeremény és egy család gazdálkodása között felállítható közvetlen párhuzam. De az biztos, hogy a rendelkezésre álló pénz elköltésének módja mindkét esetben stratégiai jelentőségű. Megfelelően átgondolt, felelős döntés kérdése, hogy átmeneti, pazarló felhőtlenség után visszacsúszást, vagy tartós jólétet, generációk számára biztosított, kiszámítható gyarapodást hoznak-e az elköltött forintok. Nos, úgy tűnik, a magyar döntéshozóknak eddig nem sikerült megfelelő hatékonysággal termővé tenniük az ideáramló forrásokat.

Elképesztően hanyag módon kezelte, és legkevésbé sem használta fel eredményesen a magyar állam az európai uniós támogatásokat.

Egy a kormány megrendelésére készített tanulmány legalábbis azt mutatja, hogy a támogatások mellett is csak stagnálásra futotta hazánkban. A KPMG és a GKI Gazdaságkutató közös anyaga szerint 2006 és 2015 között a magyar gazdaság teljesítménye mindössze 4,6 százalékkal növekedett, uniós források nélkül azonban 1,8 százalékkal csökkent volna. Úgy áramlott be az országba 14 ezermilliárd, azaz fejenként 1,4 millió forint, hogy közben a lakosság fogyasztása 5 százalék feletti mértékben csökkent. A legmegdöbbentőbb adat a befektetésekhez kapcsolódik. E szerint a vizsgált időszakban az uniós pénzbeáramlás mellett is csupán 2,8 százalékkal nőttek a befektetések, enélkül viszont 31,3 százalék lett volna a visszaesés. Ijesztő.

Mondhatja azt a jelenlegi kormány, hogy az előző uniós pénzügyi ciklus még a baloldali kabinet idején kezdődött, így ők csak menet közben kapcsolódhattak be a források elosztásába. Azt is, hogy át kellett vacognunk egy világgazdasági válságot. Mindezek ellenére a második és a harmadik Orbán-kormány felelőssége is tetten érhető abban, hogy nem a megfelelő, hasznot hajtó beruházásokra mentek el pénzek, hanem elhibázott építkezésekre. Hosszan lehetne sorolni ezeket, elég, ha most csak a sajtóban megjelent legfrissebb esetekről emlékezünk meg: a vasúti közlekedés nélküli vasúti átrakóról Kistelek mellett és az ugyancsak ott felhúzott ipari parkról, amelyben nincsenek vállalkozások.

A következő három évben még érkeznek uniós források Magyarországra, utána viszont kérdéses, hogy kapunk-e akár egy eurócentet is. A most folyó ciklusban várható 12 ezermilliárd forintnyi fejlesztési forrás hasznos elköltése tehát kulcskérdés. Ehhez képest a kormánynak az a legfőbb gondja, hogy rekordsebességgel ossza ki a pénzt, nem törődve annak kockázatával, hogy így esetleg nem a jó, hanem a gyorsan beadott pályázatok nyernek majd. Pedig mindenképpen el kellene kerülni az előző ciklus kudarcát, különben úgy járunk, mint a lottónyertes győri házaspár, akiknek a kávézóját épp most rámolja ki az adóhivatal.
 
Erdősi Csaba
 
Magyar Nemzet 
Dátum: 2017. March 31. Friday, 06:35 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Publicisztika
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Publicisztika:
Gazdasági válság


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio