FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Érdekes: Harmadszor is újratemetik az Egyesült Államok 11. elnökét
Magazin
Harmadszor is újra akarják temetni James Polkot, az Egyesült Államok 11. elnökét , amiért biztosan kijár majd neki a "legtöbb temetést kapott amerikai elnök" címe.


Polk 168 éve hunyt el, és az utóbbi száz esztendőben nyugton hagyták. Tennessee állam törvényhozói azonban ismét ki akarják hantoltatni, hogy negyedszerre megint máshova temessék. Polk jelenleg Nashville város Capitoliumában nyugszik, ahonnan átvinnék legújabb sírhelyére, Columbia városába. Ott áll a néhai elnök egykori háza, amely ma múzeum, és Polk annak kertjében találna - talán már tényleg - örök nyugalomra.
A hely azonban még korántsem biztos, mivel hétfőn ugyan megszavazták a helyi képviselők Polk újratemetését, de a szenátus e héten várható döntéséig a vita változatlan hevességgel dúl arról, hogy hova kerüljön, ráadásul a néhai elnök leszármazottai ellenzik az újratemetést. Teresa Elam, a 11. elnök 7. nemzedékbeli unokahúga a CBS amerikai televíziónak azt mondta, hogy "rémisztőnek" találja az ötletet. "Felháborít, hogy az elnök és felesége, e két csodálatos ember földi maradványait elszállítják ide Columbiába, csak azért, hogy pénzt csináljanak belőle" - fogalmazott Teresa Elam.
A columbiai múzeum kurátora, Thomas Price szintén a CBS televízióban azzal érvelt, hogy Polk sok időt töltött Columbiában, és a helybéliek, valamint a turisták is reklamálják, vajon miért nem ott nyugszik.
James Polk 1795-ben Észak-Karolinában született, de élete nagy részét Tennessee államban élte le. Az állam kormányzója volt, majd a szövetségi törvényhozás tagja, később házelnöke, 1845-ben pedig őt választották az Egyesült Államok 11. elnökévé. 1836-ban háborúval elérte, hogy az addig független Texas az Unió része legyen. Kormányzása idején csatolták az Unióhoz az oregoni területet, amelyből később Oregon, Idaho és Washington szövetségi állam lett. Polk győztes háborút vívott Kaliforniáért Mexikóval is, amely 1848-ban több mint egymillió négyzetkilométernyi területet engedett át az Egyesült Államoknak.
1849-ben hunyt el kolerában. Akkor Nashville városi sírkertjében temették el. 1850-ben újratemették, és végakarata szerint nashville-i házának kertjébe került. Hitvese halála után, 1891-ben azonban megint kihantolták és azóta a Tennessee Capitoliumának (törvényhozásának) épülete előtt emelt mauzóleumban nyugszik, feleségével együtt.
 
Polgár Info/MTI 
Dátum: 2017. March 29. Wednesday, 08:35 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Magazin
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Magazin:
Klasszikus sorozatok ingyen a neten


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio