FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Politika: Üzenjünk Strasbourgnak?
Publicisztika
Kurucos kedvükben vannak a kormánypártok: még nemzetközi emberi jogi egyezményekből való kilépésünk is elképzelhető egy KDNP-s képviselő szerint azért, mert az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elmarasztalta Magyarországot két bangladesi állampolgár kiutasítása kapcsán.


– Strasbourg belegyalogolt a magyar szuverenitásba, ezért itt az idő, hogy elgondolkodjunk magának az emberi jogi egyezménynek a felbontásáról vagy arról, hogy az egyezmény bizonyos pontjait felfüggesszük – mondta Vejkey Imre kormánypárti képviselő, miután a két migráns ügyében az EJEB első fokon nagyjából 5,8 millió forintnak megfelelő euró kártérítést ítélt meg fejenként, és hazánknak kell fizetnie a perköltséget is. A külföldieknek egyébként a kormány egyik soros ellensége, a Magyar Helsinki Bizottság adott jogi segítséget, és ez az ítélet nemzetközi jogászok szerint borítékolható volt.

Bár a kormány nagy hangon azt mondja, a bíróság nem azért marasztalta el Magyarországot, mert megszabná, hogyan védhetjük a saját határainkat. A strasbourgi bírák szerint az ügyben a magyar hatóságok megsértették az egyezménynek a szabadsághoz és biztonsághoz való jogról, illetve a hatékony jogorvoslatról szóló cikkelyeit. Magyarán nem tartották tiszteletben a külföldiek alapvető emberi jogait azáltal, hogy bírói indoklás és a bírósági felülvizsgálat lehetősége nélkül fosztották meg őket szabadságuktól, az egyiket egy általa nem beszélt nyelven hallgatták ki, és nem biztosították a hatékony jogorvoslat lehetőségét sem számukra. Lázár János kancelláriaminiszter szerint a kormány még nem tárgyalt az egyezmény felmondásáról. Egyelőre arról született döntés, hogy az ítéletet megfellebbezik, mert nem tartják méltányosnak. A kérdést viszont nyitva hagyta. – Ha az igazságügyi miniszter egy ilyen előterjesztést tesz, megfontoljuk – jelentette ki. Ha ezt tényleg meglépik, Magyarország lesz az első olyan uniós tagország, amelyik nem része az Emberei Jogok Európai Egyezményének, amelyet egyébként 1950-ben hoztak létre, és mi a rendszerváltás után, 1993-ban ratifikáltunk.

Brüsszel mellett tehát újabb ellenség van a láthatáron: Strasbourg. Magyarországi hangok szerint az EJEB „túlterjeszkedik” – érdekes módon amikor a Fidesz szája íze szerint döntött (a kétezres évek elején, a Medgyessy-kormány idején és tevékeny részvételével a budapesti Kempinski Szállodában megült román nemzeti ünnep alatt a rendőrség jogtalanul oszlatta fel az épület előtt tüntetőket), akkor nem merült fel ez a vád a nemzetközi bíróság ellen.

A kilépésről szóló döntés nagyon durván rombolná országunk nemzetközi tekintélyét – Magyarországra még jobban ráragadna a durcás kisgyerek bélyeg, aki csak akkor hajlandó játszani a társaival, ha mindig ő nyer. Nem lehet olyat játszani, hogy egy nemzetközi bíróság ítéleteiből csak a nekünk tetszőket fogadjuk el. Ha a magyar kormány kimondja, hogy nálunk nincs hatálya a bíróság ítéleteinek, magyarán kilépünk az egyezményből, akkor gyakorlatilag lemondunk arról is, hogy joggal szólaljunk fel, ha a határon túli magyarokat bántják anyanyelvük vagy magyarságuk miatt (mellékszál, hogy ráadásul csöbörből vödörbe esnénk – a fenti helyzetben nagy valószínűséggel megjósolható, hogy a luxembourgi EU-bíróság sem döntene másként). Az egyezmény többek között az élethez való jogot védi különösen (például délvidéki magyarverések), a tisztességes eljáráshoz való jogot polgári és büntetőügyekben egyaránt (lásd Malina Hedvig ügye), a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságát – ez utóbbihoz nem is kell példát mondanunk.

Persze könnyen lehet, hogy a kormány Strasbourgnak üzen, hogy itthon a választói meghallják, milyen keményen kiáll a vélt érdekei mellett. A határok őrizetét mi is fontosnak tartjuk, de ez nem mentség arra, hogy a határsértőket ne kezeljük emberként.

Huszonnyolc éve a magyar–román határ túlsó oldalán még lelőtték azokat, akik egy élhetőbb világba akartak menekülni. Most nekünk nem abba az irányba kellene tartani.
 
Lukács Csaba
 
Magyar Nemzet 
Dátum: 2017. March 28. Tuesday, 07:35 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Publicisztika
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Publicisztika:
Gazdasági válság


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio