FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
·Odaítélték a 2017-es Táncház Díjat és Táncház Érméket.
·A nyugattól, vagy magyar gazdasági szereplõktõl kapott civil támogatás nem kíván új törvényt!
·Hol tart az emlékezet? Mérsékelt demokrata politikai álláspont.
·Törökország és EBESZ megfigyelõk! Van tanulság a magyarok számára bõven!
·Már lelki gondozói szolgáltatással is várják az ellátottakat a Krisna-hívõk húsvét hétfõi ételosztásukon.
·Magyar tegyen a magyarért! Mérsékelt demokrata politika a magyarság valódi politikája!
·Csodálatos KOCKÁzatok - A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány közleménye
·Választás és választók! Két politikai út Magyarország elõtt!
·Magyar politika és kémek mindenütt? Mérsékelt demokrata politika nyílt párbeszédet vár el a témában!
·Hozzáadott érték és több emberi tevékenység a vállalkozásoknál, valódi humán reform a jogalkotásban - Ez lehet Magyarország sikere!

Tovább...

 
EU: Önelégült római mosolyok
Publicisztika
Huszonhét uniós tagállam vezetője – a brexitre készülő Nagy-Britannia nélkül – járult a pódiumhoz aláírni a római nyilatkozatot az Európai Közösség életre hívásának 60. évfordulóján rendezett szombati csúcstalálkozón, az olasz fővárosban. Huszonhétszer csattant fel a taps szignójuk nyomán, és huszonhétszer villant fel ugyanaz a széles politikusmosoly.


Úgy örültek, mintha most aztán tényleg valami nagy dolgot hajtottak volna végre. Szó se róla, ünneplésre volt is ok, hiszen valóban részben hatvan évvel ezelőtt, a római szerződéssel kezdődött az a korszak, amely addig példátlan békét, növekedést és reményt hozott a sokat szenvedett Európának. A kérdés csak az, hogy ehhez a szép eredményhez a mai politikusoknak van-e még bármi közük, joggal osztoznak-e a sikerekben.

Az uniós csúcsoktól már régen nem várhatunk túl sokat. Az egész szervezet olyan végletekig bürokratikus, hogy ezeken a nagy csinnadrattával beharangozott tárgyalásokon érdemi döntés úgysem születik soha, a színfalak mögötti érdekesebb beszélgetéseket pedig sajnos nem hallhatjuk. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke néhány héttel ezelőtt hiába kavarta fel kicsit az állóvizet az unió jövőjét boncolgató Fehér könyvének öt pontjával, sok izgalomra Rómában sem volt ok. A történelminek szánt aláírási procedúra éppen olyan volt, mint az egész Európai Unió: lassú és körülményes, pátoszi hangulat helyett pedig csak unalomba fulladt. A csúcstalálkozó legérdekesebb jelenetéért az versengett, amikor a sora előtt felpattanó ciprusi elnök zavart toporgásba kezdett, illetve amikor a finn kormányfő hosszú másodpercekig nem találta meg a saját nevét a nyilatkozaton. Ezúttal nem szolgált külön műsorszámmal egyetlen politikus sem, Orbán Viktor ugyanolyan büszkeséggel kanyarította a nevét a dokumentumra, mint Angela Merkel német kancellár. Sőt, még Beata Szydlo lengyel miniszterelnöktől is csak egy széttárt karra futotta a Brüsszel elleni „szabadságharcából”, amivel mintha azt üzente volna: „No látjátok? Aláírtam.”

Én mégis felpaprikáztam magam. No nem az eseménytelenségen, vagy hogy a vezetők végre egységet mutattak. Ennek egy ilyen eseményen így is kell lennie, a római szerződés szelleméhez ezúttal nem lett volna méltó a széthúzás. Hanem az önelégült arcokon és a képmutatáson, hogy akárha egy párhuzamos valóságban élnének, még mindig azt hirdetik, hogy az Európai Unióban alapjában véve minden a lehető legnagyobb rendben megy. Jean-Claude Junckeren, ahogy beleragadva az örök bohóc szerepébe, félig kifordulva terpeszkedik a székében, a sajtótájékoztatót pedig azzal zárja rövidre, hogy éhes, és menni akar ebédelni. A svéd kormányfőn, ahogy hamis bratyizással végigpacsizza az uniós intézmények vezetőinek kezeit, mintha a futballpályán cserélték volna le. És a semmitmondó nyilatkozaton, amely olyan vérlázítóan magától értetődő ígéreteket tesz, mint például: a tagállamok elkötelezik magukat, hogy meghallgatják polgáraik aggályait, vagy hogy munkálkodnak a biztonságos és erősebb Európáért. Ha ezt a római nyilatkozatban kellett leszögezni, kérdezem én: eddig min „munkálkodtak”?

Regionális konfliktusok, terrorizmus, fokozódó migrációs nyomás, protekcionizmus, társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek – sorolja a nyilatkozat a fenyegető kihívásokat, de a megoldással a csúcs sokadszor is adós maradt. Vagy csak nem is kereste? Orbán Viktor szerint „most már végre leesett a tantusz”, hogy Európát csak úgy lehet rendbe tenni, ha minden nép gondoskodik saját hazájának jólétéről és biztonságáról, amiben alighanem van is igazsága. Csak tudnám, akkor miért írta alá mindenki – köztük ő is – olyan boldog mosollyal az egységes és oszthatatlan, közös irányt szabó Európai Unióról szóló római nyilatkozatot. Talán már – Jean-Claude Junckerhez hasonlóan – elsősorban nem is az öreg kontinens jövőjére, csak a találkozót követő ebédre gondoltak.
 
László Dávid
 
Magyar Nemzet 

Kapcsolódó cikkek:

» Juncker: az EU osztatlan és oszthatatlan
» Az unió kilátásairól értekeznek a tagállamok Rómában
Dátum: 2017. March 27. Monday, 06:35 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Publicisztika
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Publicisztika:
Gazdasági válság


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio