FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Madarakról Mindenkinek I.
Természet
Sorozatunkban a most Magyarországon tartózkodó, vagy állandóan itt élő madarakról szól. Megismerésük éppen úgy az egyetemes Magyar kultúra része, mint a Toldi. A gyermekek szíve könnyen a szép felé fordítható, ezen próbálok most segíteni.


A cinegefélék: kis termetű, rövid csőrű madarak. Az ágakon ügyesen tornászva sokszor fejjel lefelé kapaszkodva kutatnak táplálék után. Most télen vegyes csapatokban (amelyekben a különféle cinegék közt királyka, fakusz, csuszka és kis fakopáncs is akad) kutatják az ágakon és fatörzseken az ott rejtőző bábokat és rovarokat. A cinegék faodvakban, lukakban fészkelnek. Három faj: a barkós cinege, az őszapó és a függőcinege nem tartozik az úgynevezett erdei cinegék közé.
 
 
Barátcinege
 
Az utóbb említett három faj nem odúban, hanem maga készítette fészekben, lakik. Az őszapó és a függőcinege a legmesteribb fészek építők közé tartozik. A legismertebb cinegékről a szén cinegét és a kék cinegét azt hiszem fölösleges bemutatnom, de nagyobb figyelmet érdemel a barátcinege. Gyakori fészkelő, de inkább a lomberdők és sűrű bokrosok lakója, mint a kerteké. Nagyság mintegy 11 cm. Fejtője fényes fekete, torkán jól határolt fekete folt látható. Hátoldala szürkésbarna, a feje oldalt és testalja szürke. Télen a vegyes cinegecsapatokhoz legfeljebb egyesével, kettesével csatlakozik. Hangja: „csiu,csiu” vagy „szi-szi-di-di”. Éneke tavasszal néhány dallamos hang ismétlése. A kormos fejű cinege az ország hegyvidéken ritkán fészkelő vendég, akár csak a búbos cinege és a fenyves cinege.
 
Barkoscinege
 
A kormos cinegét nehéz megkülönböztetni a barátcinegétől, a búbos cinegét pedig könnyű megismerni a fején emelkedő fehér, fekete bóbitáról Fejének fehéres oldalain levő keskeny fekete mintázat a nyakát is körülveszi, hátoldala élénk szürkésbarnaoldala sárgás. A fenyves cinege a kék cinegére hasonlít, de annál kisebb, tarkóján tiszta fehér folt van, háta zöldesszürke, hasa szürkésfehér, oldala sárgás. Bevallom egyik kedvenc madaram az őszapó. Nagyon kicsi, akkora, mint az ökörszem, de hosszú farka nagyobbnak mutatja. Fekete, fehér, rózsaszínes tollazata minden más európai madártól megkülönbözteti. Feje fehér, szemük fölött széles fekete sáv húzódik. Az őszapó élénk, ügyes mozgású madár. –A hosszú farkú őszapók halk, cserregő hangokkal tartják a kapcsolatot egymással. Néha tucatnyian vannak együtt, talán családok, amelyek összetartanak talán télvégéig, amikor majd párokra szakadnak. Parányi akrobaták módjára himbálóznak az ágon.- írta Smidth Egon ornitológus.
 
 
 Őszapó
 
Hogy, mit találnak egész télen, a csupasz gallyakon, hogy életüket átmenthessék a következő napra, az örök titok marad előttem. Hívóhangjuk éles ”ti-ti-ti”, „zi-zi-ri”, messze hangzik, mint apró ezüstcsengők a tájban. A maradék két cinegefaj inkább a vízpartok, nádasok lakója. A függőcinege ág végére függesztett fészkét legmesteribb építmény, amit Európában madár alkot. Füzek és nyárak pelyhes barkáiból, háncsaiból fonja teljesen zárt fészkét, amire kürtőszerű bejáratot készít. Régen a szegények kapca helyett hordták. Feje világosszürke, széles szemfoltja fekete. Háta rozsdabarna, hasa sárgásfehér. Hangja panaszos, elnyújtott „ciűű-ciéé”. Harmadik társuk a nádasok lakója. Horgászat közben a Balatonon, gyakran hallom motoszkálásukat és „csin,csin”, „szit-szit-zit” hangjukat, ami messzire cseng a víz felett. A nádasok madara, hátoldala és hosszú farka rozsdás fahéjszínű, has oldala világosabb árnyalatú szürke, kicsit pirosas. A hím feje hamuszürke, hegyesen végződő széles fekete barkója és az alsó farkfedői tiszta feketék. Társasan jár, nádszálak tövén víz közelében fészkel, nagyobb nádasokban költ. Elég nagy 16 cm hosszú bizalmas madár.

"Nem háborítja őt meg semmi vész,
Télen, viharban vígan fütyörész,
Vígan ugrál a száraz ágon,
Mint pillangó a virágokon"


Írta Petőfi Sándor, apró madarainkról.
Forrás: Mounforth, Petterson, Hollom Európa Madarai; Smidth Egon, A vadludak vízreszállnak; Petőfi Sándor, Három madár.

Cságoly Péterfia Béla
 
Polgár Info 
 
Kapcsolódó cikkek:
Dátum: 2007. November 09. Friday, 17:50 Szerző: papa
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Természet
· Írta: papa


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Természet:
Madarakról Mindenkinek! IV. - Héja, karvaly, ölyvek


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 2.83
Szavazat: 18


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio